De afgestudeerde master SEN in de praktijk
Elk jaar beginnen zo’n 600 professionals met de masteropleiding Special Educational Needs (SEN) aan Windesheim. Wat doet een afgestudeerde master SEN precies in de praktijk?
In hoeverre heeft hij of zij te maken met passend onderwijs en wat is hierin de rol van de opleiding? Lees het verhaal van twee docenten die de titel M SEN hebben behaald aan Windesheim en hun leidinggevende.
Deltion College: Jan Theunissen en Suzan Ingelse
‘Boeiende en interessante studie’
Jan Theunissen is leraar bewegingsonderwijs binnen het Sport Expertise Centrum van Deltion College in Zwolle. In 2012 rondde hij de leerroute School Videointeractie Begeleiding (SVIB) van de master SEN af. “Een boeiende en interessante studie. Als SVIB’er geef ik vanuit Deltion Academie les aan toekomstige mbo-instructeurs. Ik breng samen met de cursisten hun handelen in beeld waardoor zij zichtbaar krijgen wat dit doet met hun studenten. Een mooi leer- en ontwikkelproces.
Verder werk ik mee aan het project Samen Opleiden, een samenwerking tussen Deltion en Windesheim. We ontwikkelen (les)materiaal waarmee (toekomstige) mbo-docenten beter kunnen worden opgeleid. In dit project houd ik mij bezig met ‘Omgaan met verschillen in de klas’ en ‘Positive Behavior Support en pesten’. Dat ik hiervoor gevraagd ben komt mede omdat ik SVIB’er ben, maar ook omdat ik mij tijdens de master SEN in het praktijkonderzoek heb gericht op passend onderwijs. Dit moest toen nog worden ingevoerd op Deltion, een interessante en verrijkende klus. De modules ‘Gedrag’ en ‘Inclusief onderwijs’ van de opleiding gaven mij meer inzichten in het (leer)gedrag van studenten met een problematiek en/of stoornis, maar ook in de wijze waarop Deltion de mogelijkheden bood dan wel was ingericht voor alle type studenten. Ik kreeg handvatten om mijn rol te kunnen vervullen bij de invoering en ontwikkeling van het passend onderwijs op Deltion.”
‘Passend onderwijzen’
Suzan Ingelse werkt als opleidingsmanager Sport op Deltion een geeft leiding aan docenten en instructeurs, waaronder Jan. Wat is volgens haar de meerwaarde van een M SEN? “Op Deltion betekent passend onderwijs passend onderwijzen, zodat elke student zich maximaal kan ontwikkelen. Daarbij is de jongere eigenaar van zijn eigen leerproces. Elke leraar moet daarvoor de onderwijs- en begeleidingsbehoefte van een student bepalen en vervolgens een passend pedagogisch en didactisch onderwijsarrangement uitvoeren. De M SEN is voor de andere collega’s, maar zeker voor alle studenten, van meerwaarde omdat hij specifieke kennis heeft van onderwijs- en begeleidingsbehoeften van een student.”
Ichthus College: Marloes van Putten en Germien Kamphorst
‘Kennis pas ik makkelijk toe’
Marloes van Putten werkt als docent drama en intern begeleider van vwo 1, 2 en 3 op het Ichthus College in Kampen. “Als ib’er heb ik diverse taken, zo begeleid ik mentoren en leerlingen met gedrags- en/of leerproblemen, voer ik gesprekken met ouders en stel ik groepsplannen op. Verder zorg ik dat leerlingen die passend onderwijs nodig hebben, een plek in de school krijgen. Ik adviseer en steun docenten in de benadering van deze leerlingen. We hebben diverse leerlingen die vanuit de bovenschoolse opvang bij ons komen. Zij krijgen vanaf het begin extra begeleiding. De leerlingen worden opgenomen in het zorgteam en er wordt begeleiding geboden op het gebied van leer- en/of gedragsproblemen. Dit in overleg met leerling, mentor en ouders.
In 2013 heb ik de leerroute Gedragspecialist van de master SEN afgerond. Door de opleiding kan ik mijn handelen en adviseren onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek en aanpassen aan de leerlingbehoeften. Kennis over leer- en gedragsproblemen pas ik makkelijk toe in het opstellen van begeleidingsplannen voor leerlingen die passend onderwijs nodig hebben.”
‘Dankzij opleiding actuele kennis’
Germien Kamphorst is rector van het Ichthus College in Kampen. Zij houdt zich onder meer bezig met passend onderwijs, digitalisering, onderwijs in de 21e eeuw en gepersonaliseerd leren. “Vorig jaar zijn er op onze school ib’ers aan de slag gegaan. Zij nemen de teamleiders werk uit handen. Een ib’er is de spin in het web om de ondersteuningsbehoefte van een leerling in kaart te brengen en de gewenste resultaten te monitoren. Verder is de ib’er de connectie tussen de mentor en het zorgteam en kan voor een leerling bijvoorbeeld maatschappelijk werk of de GGD inschakelen.
De masteropleiding SEN ondersteunt de ib’er bij de uitvoering van die rol. Dankzij de opleiding heeft de ib’er de meest actuele kennis van passend onderwijs. Op dit moment doen vijf collega’s de master SEN. Meerwaarde daarvan is dat ze met elkaar in dialoog gaan.”