Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Het snelst vind je een kamer via vrienden, een makelaar of Facebook

Tim van den Heuvel over op kamers gaan
Banner image

Tim ging al op kamers toen hij een mbo-opleiding in Zwolle deed. Nu zit hij in het derde jaar van de opleiding International Business en woont hij in een groot studentenhuis in de stad.

“Ik zat nog op het mbo toen ik eind 2019 op kamers ging. Het vinden van die kamer ging redelijk vlot via een makelaar, maar het nadeel was dat ik met mensen kwam te wonen die ik niet zelf had uitgekozen. Dat was soms lastig. Ik begon net met het studentenleven, terwijl mijn huisgenoot al bezig was met zijn eindstage en daarom vroeg op moest.”

“Na een tijdje ben ik verhuisd naar een andere kamer. Dit keer via een kennis van mijn ouders. Hier woon ik samen met tien anderen. We delen toiletten en twee douches, maar iedereen heeft een eigen keukenblokje in de kamer. Dit is een veel mooiere kamer met meer daglicht en een hoger plafond. Ik betaal € 550,- inclusief servicekosten, al vind ik die servicekosten wel aan de hoge kant. Ondanks dat ben ik blij met de switch. Ik denk erover om hier te blijven tot ik afstudeer, hoewel ik uiteindelijk graag een eigen plek wil hebben.”

Advies om een kamer te vinden

“Vraag jezelf eerst af hoe urgent een kamer voor je is. Woon je ver weg, ben je het reizen zat of ben je afhankelijk van slaapplekken bij anderen? Als je snel een kamer nodig hebt, is een makelaar de snelste optie, maar het kan wel prijzig zijn.”

“Blijf actief in Facebookgroepen voor kamerzoekenden en hospiteer bij huizen die je aanspreken. Ik ben zelf medebeheerder een van de grootste groepen, Kamers gezocht/aangeboden Zwolle(opent in nieuw tabblad). Veel mensen worden speciaal lid van Facebook om in de groep te komen. En bouw zo snel mogelijk een netwerk op in je studentenstad, want via via kom je er sneller tussen.”

Samenwonen met anderen

“Je moet geluk hebben, ook met een makelaar. Je ontmoet tijdens bezichtigingen geen huisbaas, dus diegene kiest zomaar iemand uit. Dat kan een meisje van 17 zijn of een gozer van 25 jaar. Het kan dus voorkomen dat je als nieuwe huisgenoot buiten de boot valt. Het huis waar ik nu woon, is ook samengesteld en daardoor niet heel hecht. We komen van verschillende hogescholen en doen verschillende opleidingen. Hoewel ik met sommige huisgenoten goed kan opschieten, zijn er ook mensen met wie ik minder contact heb. En ja, soms heb je wat overlast van elkaar. Als je daar gevoelig voor bent, dan kun je beter voor een kleiner huis gaan.”

Sociale contacten

“Het sociale aspect van op kamers wonen was voor mij ook belangrijk. Ik ben lid geworden van een studentenvereniging om snel nieuwe mensen te leren kennen en mijn netwerk uit te breiden. Dat heeft mij heel goed geholpen.”

Meer lezen