Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Twee bachelors in vier jaar! Kan dat? Ja!

Tess Bartke eerstejaars, Universitaire Pabo
Banner image

Hoi! Ik ben Tess, 19 jaar en kom uit Twente. Doordeweeks woon ik op kamers in Zwolle. Na mijn vwo wilde ik graag een opleiding volgen waar ik naast theorie- ook praktijklessen kan volgen. Ik wilde niet de hele dag met mijn neus in de boeken en wist ook zeker dat ik iets met kinderen wilde. Zo ben ik terecht gekomen bij de    Universitaire Pabo op Windesheim. Op Windesheim doe ik de hbo bachelor Pabo en op de Vrije Universiteit in Amsterdam doe ik de universitaire bachelor Pedagogische Wetenschappen.

Overstap van vwo naar hbo

De overstap van het vwo naar het hbo/uni vond ik de eerste maanden pittig. Ik had bijna een halfjaar niets gedaan en moest toen weer volop aan de bak. Het moeilijkste was voor mij vooral dat ik niet zo goed wist aan het begin wat er van mij verwacht werd. Het tempo was prima. Het hbo gedeelte van de opleiding is te vergelijken met het niveau van het laatste jaar van het vwo. Het universitaire gedeelte ligt qua niveau een stuk hoger dan het vwo, maar hier wen je na een aantal weken aan.

Wat is het verschil tussen hbo en wo?

Je krijgt op Windesheim vooral vakken die je zelf ook gaat geven als juf op de basisschool, denk hierbij aan rekenen, muziek en levensbeschouwing. Op de VU heb je vooral vakken op het gebied van opvoeding en pedagogiek. Deze vakken zijn meer wetenschappelijk. Ook heb je op de VU vakken die voor iedere student op de VU verplicht zijn, dit is om later zelf als onderzoeker/wetenschapper aan de slag te kunnen, vakken die je hiervoor krijgt zijn bijvoorbeeld Methodologie en Meten & Diagnostiek.

Opdrachten, stage en ervaring

Je leert door verslagen te maken, wekelijkse opdrachten, stages en aan het einde van de periode soms een tentamen. Het verschilt heel erg per vak hoe je moet leren. Bij het ene vak moet je alleen maar opdrachten uitvoeren op je stage, bij het andere moet je opdrachten maken aan de hand van de theorie die je krijgt en daarover later een tentamen maken.

Ik heb op het gebied van pedagogiek al heel wat ervaring. Ik werk al zo’n ongeveer vijf jaar bij een zorgboerderij voor kinderen die een vorm van autisme hebben, (meervoudig) gehandicapt zijn of gedragsproblemen hebben. Hier heb ik heel veel geleerd vanuit de praktijk waar ik nu veel aan heb tijdens de opleiding. Dan moet je denken aan kennis, maar ook omgaan met kinderen, pedagogisch verantwoord reageren etc. Heb je nog wel vrije tijd als je twee bachelors volgt? Ik had wel verwacht dat ik druk zou zijn met school en dat is ook zo. De studielast is hoog. Maar ik dacht dat ik bijna geen tijd meer over had om andere dingen naast mijn studie te doen. Gelukkig is dat niet zo. Doordat ik alles goed plan kan ik wekelijks met vrienden afspreken, een dag werken en ook nog sporten.

Vooroordelen

“Oh dus je wordt juf”? “Wat is er zo universitair aan juf worden”? Dat zijn vooroordelen die ik vaak heb gehoord. Pas als je uitlegt dat je twee bachelors tegelijk volgt dan snapt men pas dat deze studie pittig is.

Afwisseling

Tot nu toe vind ik de opleiding leuk. De afwisseling tussen theorie en praktijk is goed. Zelf vind ik de stages het leukst omdat ik dan gelijk het geleerde in het praktijk kan brengen.