School voelde voor mij niet als school, maar als thuis
Hoi, ik ben Rania. Ik ben afgelopen zomer afgestudeerd bij HBO – Rechten en heb met veel plezier in Almere gestudeerd. Ik doe nu een pre-master aan de Open Universiteit en werk bij HBO – Rechten als instructeur.
Toen ik een studie moest kiezen, bezocht ik de open dagen van verschillende hogescholen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Ik woon in Almere, maar ik wilde mijn studiekeuze niet baseren op afstand. Maar op die enorme scholen met duizenden studenten verdwaalde ik meteen al! De doorslag kwam uiteindelijk toen ik Windesheim in Almere bezocht. Tijdens de open dag had ik kort gesproken met een docent. Een paar weken later herkende die docent me nog tijdens de matchingsdag! Dat persoonlijke aspect was precies wat ik zocht.
Almere als studentenstad
Almere is rustig, maar er is genoeg te doen. Op de Grote Markt in Almere-Stad zitten veel restaurants en kroegen, en je kunt ook gemakkelijk naar andere delen van de stad gaan. Binnenkort wordt het nog beter, want er komt een nieuwe campus en het centrum wordt steeds levendiger met nieuwe winkels en activiteiten. Hoewel het bruisende karakter van Amsterdam of Utrecht leuk is, biedt Almere een betere balans tussen gezelligheid en rust. Hier kun je rustig in een café studeren en op marktdagen de drukte opzoeken.
Ik ben zelf niet lid geworden van een studentenvereniging, omdat ik op school al heel veel mensen leerde kennen. Er worden veel activiteiten georganiseerd waar je kunt netwerken of studenten van andere opleidingen ontmoet. Je wordt overal bij betrokken en mag overal over meedenken. Dat creëert echt een community-gevoel.
Veilige sfeer
De sfeer is fijn, losjes en voelt veilig. Ik kan mezelf zijn en wordt geaccepteerd om wie ik ben. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de diversiteit en inclusie die bij Windesheim wordt gewaarborgd. Door allerlei events leer je meer over verschillende culturen en achtergronden, en je kunt in discussie gaan met docenten, studenten en gastsprekers. Hierdoor worden veel onderwerpen bespreekbaar gemaakt en komen de behoeftes van studenten goed naar voren. Windesheim is kleinschalig, dus er kan snel op ingespeeld worden. Ik had contact met iedereen, van de vriendelijke huismeesters tot de dames van de kantine. Zelfs Hasib, de directeur, wandelt gewoon door de school en maakt tijd voor een kopje koffie. School voelde voor mij door al deze dingen niet als school, maar als thuis.
Begeleiding en faciliteiten
De begeleiding is bij Windesheim zeer persoonlijk. Docenten valt het bijvoorbeeld op als je niet zo lekker in je velt zit of een aantal lessen hebt gemist. Ze komen dan naar je toe om te vragen hoe het met je gaat. Je merkt daarnaast dat er goed is nagedacht over wat studenten nodig hebben. In het eerste jaar krijg je bijvoorbeeld een studentcoach, een tweede- of derdejaars die je helpt met plannen of inhoudelijke vragen. Je krijgt in het begin dus veel begeleiding, maar je werkt echt toe naar het functioneren als zelfstandig professional. Er wordt geen algemeen advies gegeven; in plaats daarvan leer je specifiek hoe je om hulp kunt vragen op het moment dat je het nodig hebt. Ter ondersteuning organiseert het Student Support Centrum workshops over bijvoorbeeld uitstelgedrag, motivatie of effectiever studeren. En er is een studiehuiskamer waar je onder begeleiding gestructureerd huiswerk kunt maken. Dat is heel fijn als je het lastig vindt om thuis te studeren. Er zijn ook stilteruimtes, waar je kunt bidden, mediteren of even tot rust komen. En omdat studeren soms mentaal of financieel zwaar kan zijn, is er ook een studentpsycholoog en financieel coach.
Met klasgenoten wisselde ik vaak van studieplek. Soms gingen we naar de Bagels & Beans of andere plekjes waar je lekker kunt zitten. En op de 4e etage van de bibliotheek kun je als student ook zitten of een ruimte reserveren. Het enige nadeel van Almere is dat de studieplekken vroeg sluiten. Bij de UvA is de bibliotheek open tot middernacht, terwijl hier de deuren al om 20.00 uur sluiten.
Arbeidsmarkt
In en rondom Almere zijn tal van grote en kleine bedrijven. Windesheim onderhoudt dat netwerk goed. Bijvoorbeeld door het contact met een stagebedrijf warm te houden wanneer een student daar een goede ervaring heeft. Zo kan er in het volgend schooljaar weer een student naartoe. Op beroepenmarkten kunnen we kennismaken met bedrijven en oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Het komt vaak voor dat studenten na hun afstuderen bij hun stagebedrijf aan de slag gaan. Tijdens je studie kun je ook prima een bijbaantje hebben. Bij Windesheim je zelfs werken als student-assistent of ambassadeur.