Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Een eigen onderneming hebben is erg handig om uit te zoeken wat je wilt

Juliët Schroer Over ondernemen naast je studie
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Ervaringen(opent in nieuw tabblad) /
  3. Juliët Schroer studeren en ondernemen

Na mijn mbo-opleiding Marketing en Communicatie bij het ROC in Twente ben ik begonnen met de opleiding Communicatie bij Windesheim. Ik wilde me verder verdiepen in de leerstof, maar nog steeds veel praktijkervaring opdoen. Daarom heb ik dit jaar als het ware een bijbaan voor mezelf gecreëerd: mijn eigen onderneming Contentpunt!

Mijn oproep op LinkedIn opende mijn ogen

Ik had een leuke bijbaan in de communicatie, maar omdat ik een minor in Rusland wilde volgen, moest ik deze helaas opzeggen. Toen ik terugkwam ging ik meteen weer zoeken naar studiegerelateerde bijbanen, maar dit leverde niet zo veel op. Vervolgens plaatste ik, niet geheel doordacht, een oproep op LinkedIn. Of ik iemand in mijn netwerk kon helpen met een communicatie- of marketingvraagstuk. Ik werd overspoeld met reacties!

Bedrijven vroegen op een gegeven moment naar mijn Kamer van Koophandel-nummer voor betaling, maar ik moest hen vertellen dat ik die niet had. 'Kunnen ze niet gewoon een factuur betalen op mijn rekeningnummer?’ dacht ik nog, maar zo werkt dat financieel gewoon niet. Al deze reacties van bedrijven hebben mijn ogen geopend. Ik zag dat er superveel vraag was naar freelancers in dit werkveld, die snel en ad hoc bedrijven en organisaties kunnen helpen met content. Dit gaf mij de doorslag om me in te schrijven bij de KvK!

Mijn eigen onderneming: Contentpunt

In maart 2020 heb ik mijn eigen onderneming Contentpunt laten inschrijven bij de KvK. De naam staat voor het verzamelpunt voor al je contentvragen. Mijn core business is namelijk het maken van content. Niet meer en niet minder. Punt. Veel mkb’ers hebben geen budget om iemand in dienst te nemen voor hun marketing en communicatie. Ik wil graag deze bedrijven helpen en hen ook laten zien wat het effect van goede marketing en communicatie kan zijn! De online concurrentie is namelijk enorm. Door me in te zetten voor mkb’ers hoop ik bij te dragen aan een eerlijke concurrentie.

Ik rooster mijn uren in

Mijn opleiding heeft vier verplichte collegedagen, dit betekent dat ik één vrije dag (op het weekend na) per week heb. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik op mijn vrije dag altijd eerst bezig ga met werk. En als ik tijd over heb, dan besteed ik die aan school. Het is namelijk mega verleidelijk om lekker te gaan werken en geld te verdienen met wat je echt leuk vindt! Maar dit bracht ontzettend veel chaos met zich mee. Daarom heb ik structuur voor mezelf aangebracht door uren en dagen in te roosteren voor school en mijn onderneming. Want zonder je diploma kun je in de toekomst alsnog niet aan de slag met je droombaan. Keep this in mind!

Zaken om over na te denken

Twijfel je of je een eigen onderneming wilt starten naast je studie? Ik zou dan heel graag willen zeggen: ‘gewoon doen!’ Maar het is goed om eerst over een aantal zaken na te denken. Wees je er van bewust dat een eigen onderneming een ander proces heeft dan het aangaan van een nieuwe bijbaan bij een supermarkt of in de horeca. Je moet de werving van je opdrachten zelf doen en natuurlijk ook de administratie bijhouden.

In het begin is het belangrijk dat je in kaart hebt hoeveel uur je per week verplicht aanwezig moet zijn op school. Maak daarna een inschatting van de vrije tijd die je voor jezelf wil houden. Is dit één dag, elke avond een paar uurtjes, of het hele weekend? Breng school én de nodige ontspanning voor jezelf in kaart. Hierdoor krijg je inzicht in de hoeveelheid tijd die jij overhoudt om te investeren in je eigen onderneming. Ben je blij met de conclusie die daar uit is gekomen? Dan zou ik zeggen: op naar de KvK!

Nog een paar tips

Voordat ik me inschreef bij de KvK ben ik bij Startpunt geweest, een adviesbureau voor starters op Windesheim. Ik kon hier terecht met mijn vragen over onder andere btw en over mijn plichten en rechten als ondernemer. Je gaat namelijk een leveringsplicht aan zodra je een opdracht aangaat. Het is goed om jezelf als het ware ‘in te dekken’. Helemaal als student, omdat je nog lerende bent en niet altijd een professioneel eindproduct kan garanderen. Nog een tip is om contact op te nemen met andere studentondernemers uit jouw werkveld. Ik heb dit ook gedaan en hier ontzettend veel van geleerd!

Daarnaast wil ik je meegeven dat het belangrijk is om op jezelf te letten. Het klinkt cliché, maar laat je niet te veel en te snel meesleuren in het succes van je onderneming. Een keer ‘nee’ zeggen tegen een opdracht is helemaal oké! Het is verleidelijk om elke opdracht maar aan te nemen, maar op een gegeven moment zit je met je handen in het haar. Want je hebt deadlines voor school, een projectgroep waarmee je moet doorwerken, je vrienden die nog eens met je willen borrelen én oh ja, die betaalde opdracht die je hebt aangenomen! Wees dus eerlijk tegenover jezelf en let goed op je eigen grenzen.

Voordelen van een eigen onderneming

Het opzetten van een eigen onderneming is mega gaaf! Je onderscheidt hiermee jezelf van je medestudenten en dat maakt je aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. Ik ben zelf met een eigen onderneming begonnen omdat ik voor mijn gevoel te weinig praktijkervaring kon opdoen. In het begin van leerjaar drie had ik geen flauw idee wat ik wilde gaan doen als ik was afgestudeerd. Een eigen onderneming is dus erg handig om uit te zoeken wat je wilt, hoe veel je dit wilt en voor wie je wilt werken. Voor nu zie ik mijn eigen onderneming als een fijne bijbaan waar ik veel praktijkervaring mee kan opdoen. Maar na mijn afstuderen ben ik van plan om bij een bedrijf in dienst te gaan.

Als studenten mij vragen of studeren én een eigen onderneming hebben te combineren is, dan zeg ik: Ja! Ik geloof dat als je het echt wil, hebt nagedacht over de zaken die ik eerder noemde, het kan!

Bekijk Communicatie in Almere    Bekijk Communicatie in Zwolle

Lees meer over Studeren & Ondernemen