Ik deed grondig onderzoek naar AI
Edwin Wu (Finance & Control) maakte tijdens zijn Comakership als eerste student van Windesheim een analyse over Artificial Intelligence in het administratieve werkproces binnen de samenstelpraktijk. Hij heeft gekozen voor een invalshoek vanuit de data-ethiek door de volgende vragen te stellen: Mag AI toegepast worden? Kan AI toegepast worden? En, willen we AI toepassen? Het eindresultaat is een blauwdruk voor de organisatie zodra Artificial Intelligence een rol gaat spelen.
Ik heb mijn Comakership gedaan bij BDO Amstelveen binnen de afdeling Accountancy & Bedrijfsadvies. Ik wilde ervaring opdoen bij een corporate of middelgroot/groter kantoor binnen de accountancy om te zien hoe het accountancy werkveld is. Een medestudent die bij BDO stage liep, raadde mij aan om daar te solliciteren. Ik solliciteerde, werd uitgenodigd op gesprek en merkte dat het klikte.
Verloop
In het begin was kunstmatige intelligentie een uitdagend onderwerp, omdat het nog vrij nieuw is. Maar het onderwerp en moderne technologieën hebben me altijd geboeid, dus ik heb mijn best gedaan. Het was lastig voor mij om te begrijpen hoe ik een sterke informatiebasis voor AI of een gestructureerde logische indeling kon creëren die de basis vormt voor de implementatie van AI. Een andere uitdaging was het vaststellen van de gewenste vorm van mijn eindproduct, zoals een analyse of advies. Daarom heb ik uitvoerig onderzoek gedaan naar AI-richtlijnen, algemene informatie over AI en nieuwsartikelen over dit onderwerp. Echter, wat mij het meest heeft geholpen bij het overwinnen van de uitdagingen in mijn project, was de ondersteuning en het contact met mijn begeleiders van zowel school als werk. Mijn begeleiders brachten verschillende perspectieven naar voren over bepaalde kwesties, wat me diverse invalshoeken gaf om mee te werken.
Creatief zijn en contact houden
Een advies dat ik kan geven is om voor jezelf te tekenen of schilderen hoe je je beroepsproduct (eindproduct van het Comakership) voor je ziet en welke stappen nodig zijn om dat beroepsproduct te maken. Op een achterwaartse manier denken. In het begin van de Comakership had ik moeite met het visualiseren van mijn uiteindelijke product. Dit zorgde voor onzekerheid en verschillende meningen over de te volgen richting, wat potentieel tot verkeerde verwachtingen zou kunnen leiden.
Een andere tip is om regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks, contact te hebben met je mentor om obstakels, de richting van je werk en andere belangrijke zaken te bespreken. Dit helpt niet alleen om meer inzicht te krijgen in je voortgang, maar stelt ook je mentor in staat om op de hoogte te blijven van je situatie en welzijn.
Uitleg Comakerships
Als praktijkgerichte hogeschool bekijkt Windesheim in Almere elk jaar welke Comakerships op het gebied van onderzoek, product of rapport een diepe indruk hebben gemaakt. Van de ruim 2.000 projecten die in studiejaar 2022/2023 zijn opgeleverd, was Edwin een van de genomineerden.
Opdrachten
Comakerships zijn anders dan andere projecten, omdat studenten binnen enkele maanden een dienst of product opleveren. Zo komen theorie en praktijk écht samen. Heeft jouw bedrijf een interessante opdracht? Bekijk hier wat voor soort opdrachten onze studenten zoeken.