Waarom het bieden van ruimte zo belangrijk is
Dit artikel, geschreven door docent en trainer Nanja Visser-Vos, gaat over jezelf en anderen de ruimte geven. Je ontdekt waarom het bieden van Holding Space, met andere woorden: ruimte, waarin zowel jij als anderen kunnen groeien, belangrijk is.
De essentie van Holding Space
Je hebt de term vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat betekent het nu eigenlijk? In de kern gaat over het creëren van een omgeving, waarin ieder de ruimte voelt om zichzelf te zijn, vrijuit te spreken of te zwijgen. Het gaat over het waarborgen van een diep begrip en acceptatie van de ervaringen van een ander, zonder oordeel of de drang om te sturen of te repareren.
De rol van de coach in holding space Holding Space betekent dat je er als coach voor een ander bent. Zonder ergens iets van te vinden, zonder de situatie te willen oplossen of de ander te willen fixen of helpen. Je creëert daarmee een veilige en open ruimte waarin alles er kan en mag zijn zoals het is. De ander hoeft niets meer te bewijzen, zich niet anders voor te doen dan hij of zij is. Er is geen haast, alles is oké zoals het is. Vanuit die ontspanning kan de ander makkelijker bij zijn of haar eigen waarde en wijsheid.
Jij bent er als coach voor deze persoon in het hier en nu, vanuit bewust aanwezig zijn en in verbinding met je hart. Op deze manier bekrachtig je de ander op een manier die veel meer impact heeft dan het (extern) aanreiken van oplossingen. Mijn rol van coach speelt zich dus af op verschillende niveaus. Enerzijds gaat het om het praktisch toepassen van technieken zoals actief luisteren, empathie tonen en het stellen van open vragen. Anderzijds is het een innerlijk proces waarbij ik mijn eigen oordelen en aannames opzijzet om volledig aanwezig te zijn voor mijn cliënt. Dit vraagt om zelfbewustzijn en de voortdurende oefening van zelfreflectie.
Theoretische onderbouwing
Interessant is dat het concept van 'Holding Space' raakvlakken heeft met diverse psychologische theorieën. Carl Rogers, een van de grondleggers van de humanistische psychologie, benadrukte het belang van onvoorwaardelijke positieve aandacht en empathie in therapeutische relaties. Deze principes zijn fundamenteel voor 'Holding Space'. Ook de Gestalttherapie, met haar nadruk op het bewustzijn van het 'hier en nu' en de focus op de therapeutische relatie, biedt waardevolle inzichten voor deze benadering.
Praktische toepassing
In de praktijk betekent 'Holding Space' dat ik mijn cliënten ruimte geef om hun gedachten en gevoelens te verkennen, zonder haast om een 'oplossing' te vinden. Dit kan betekenen dat we soms in stilte zitten, dat ik eenvoudigweg luister terwijl iemand zijn verhaal deelt, of dat ik ondersteunende vragen stel die dieper inzicht en zelfreflectie stimuleren.
Uitdagingen en groeimogelijkheden
'Holding Space' maken is niet altijd makkelijk. Het vraagt van mij als coach dat ik comfortabel kan zijn met onzekerheid, complexiteit en soms intense emoties. Het betekent ook dat ik mijn eigen behoeften en reacties moet herkennen en managen, zodat deze de ruimte voor de cliënt niet beïnvloeden.
Conclusie
Het creëren van 'Holding Space' is een absolute voorwaarde voor persoonlijke ontwikkeling in coaching of training. Holding Space biedt een veilige haven om te groeien, te leren en zichzelf te vinden. Voor mij als coach is het een voortdurende reis van leren, aanpassen en verdiepen.
Over Nanja Visser-Vos
Nanja Visser-Vos is een ervaren coach en trainer en onder andere betrokken bij de Opleiding tot Coach, Persoonlijk Leiderschap en Systemisch coachen. Ze is NOBCO en STIR-gecertificeerd, Master Organisatiecoach en opgeleid als gecertificeerd trainer Persoonlijk Leiderschap volgens de methodiek van Covey. Daarnaast is zij opgeleid in het werken met karakterstructuren en gespecialiseerd in Systemisch werken.
Opleiding tot Coach
Leer hoe je op een professionele manier mensen coacht, verschillende coachingstechnieken en werkvormen effectief inzet en anderen echt in beweging brengt. De Opleiding tot Coach geeft je alle handvatten om je talent (en die van anderen) optimaal te benutten. Je ontwikkelt je tot een professionele coach die zichzelf kan inzetten als instrument in het leren van de ander. De opleiding duurt ongeveer een jaar. Met het diploma kun je je laten registreren bij de NOBCO én als Erkend Coach bij StiR.
Meer over coaching en supervisie
De vraag naar professioneel opgeleide begeleiders groeit. Zoek jij verdieping? Windesheim biedt betrouwbare opleidingen voor professionals, teams en organisaties in begeleidingskundige beroepen, zoals coaching en supervisie.