Op 23 mei 2025 organiseert Windesheim samen met hogeschool Viaa een netwerkevent voor studenten GL (godsdienstleraar) uit Nederland en Vlaanderen. Deze dag is voor studenten, docenten of aankomend docenten GL.
Het thema van de dag is Wortels en krachtbronnen. We gaan deze dag op zoek naar de bronnen van het godsdienstonderwijs en onze eigen persoonlijke wortels. Waardoor staan we sterk als docent en mens?
Programma
De dag is erop gericht om ervaringen te delen over de verschillende manieren van opleiden en de manier waarop het godsdienstonderwijs in beide landen wordt vormgegeven. In het kleine vakgebied van godsdienstonderwijs is het belangrijk om elkaar te ontmoeten. We hebben allemaal hetzelfde doel: leerlingen in het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met de essenties van ons mooie vak.
We starten de dag met een lezing van Bert Roebben over zijn nieuwste boek: Godsdienst pedagogische cartografie. Daarnaast kies je één van de vier aangeboden workshops en is er een inkijkje door studenten in de karakteristieken van de opleidingen van Viaa en Windesheim. Ook verken je de prachtige historische stad Zwolle door rondleider Pr. Dr. Gert van Klinken of kies je voor een tentoonstelling in museum de Fundatie.
We gaan samen op stap, drinken een drankje en sluiten af met een gezamenlijke maaltijd bij hogeschool Viaa.
Tijd | Activiteit |
---|---|
09.30 uur | Ontvangst en welkom |
10.15 - 11.00 uur | Lezing Bert Roebben |
11.00 - 11.30 uur | Pauze |
11.30 - 12.30 uur | Keuzeworkshop (maak je keuze bij aanmelding) |
12.30 - 13.30 uur | Lunch |
13.30 - 14.45 uur | Studenten voor Studenten: |
Kennismaking Vereniging van docenten Levensbeschouwing en Godsdienst (VDLG) door Pieter Snel | |
Uitreiking Inspiratieboek LERVO | |
Presentatie opleiding Windesheim | |
Presentatie opleiding Viaa | |
14.45 - 16.30 uur | Middagprogramma (verzamelen bij museum de Fundatie) |
16.30 - 18.00 uur | Borrel, afsluiting en avondmaaltijd bij Viaa |
Lezing Bert Roebben
Bert Roebben opent de dag met een inleiding over zijn nieuwste boek: Godsdienst pedagogische cartografie. Het boek is hier gratis te downloaden.(opent in nieuw tabblad)
Bert Roebben is professor godsdienstpedagogiek aan de faculteit voor katholieke theologie van de universiteit van Bonn in Duitsland. Jullie zullen hem wel kennen, omdat in veel opleidingen zijn boeken worden gebruikt. Vandaag neemt hij ons mee op reis, door een landschap van godsdienst pedagogische ontwikkelingen, in de laatste decennia. Wat zijn de mooiste plekjes en hoe kleuren we die, welke highlights mogen op deze reis niet ontbreken? En welke tips hebben jullie om de kaart verder te vullen?
Workshops
Er zijn vier leerzame workshops voor jou als (aankomend) GL-docent. Geef bij aanmelding jouw keuze in het formulier aan.
-
-
Workshop 1: Identiteit door creativiteit
Door: Bert Roebben
In deze workshop zal de toekomstige docent GL centraal staan. De studenten van nu, die straks voor de klas staan. Wat is er naast kennis en vaardigheden nodig om je persoonlijk als docent te verbinden met de bronnen waaruit je de voeding haalt om je te kunnen blijven inzetten voor de leerlingen die je in de klas ontmoet? Hoe doe je dat en hoe kunnen we elkaar hiertoe inspireren? Om het te zeggen met de woorden van Bert: "Hoe veerkrachtig, duurzaam en plausibel is jouw levensbeschouwelijk engagement?"
-
Workshop 2: Grenzen verkennen, dialoog creëren
Door: Laura Bloothoofd en Mirjam Torn
Foto: Laura Bloothoofd
Hoe ga je in gesprek over gevoelige onderwerpen zoals pesten, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag? Niet alleen met je leerlingen, maar ook met je collega’s? In deze interactieve workshop krijg je handvatten aangereikt om complexe thema’s bespreekbaar te maken op een veilige en effectieve manier.
Wat kun je verwachten?
Geen lange lezingen, maar vooral actief aan de slag! Inspirerende werkvormen om complexe onderwerpen op een veilige en gestructureerde manier te bespreken. Praktische handvatten voor het voeren van open en respectvolle gesprekken, zowel in de klas als met collega’s.
Waarom deelnemen?
Foto: Mirjam Torn
Deze workshop biedt je nieuwe perspectieven en praktische methoden om ruimte te creëren voor respectvolle en constructieve dialogen. Of het nu in de klas of met collega’s is, je gaat naar huis met bruikbare inzichten die je meteen kunt toepassen.
-
Workshop 3: Thomas à Kempis
Door: Laas Terpstra
Een van de meest gelezen boeken ter wereld is geschreven in de omgeving van Zwolle: 'De navolging van Christus'. Dit middeleeuwse werk is geschreven door Thomas à Kempis. Maar wat kun je vandaag de dag met dit boek in het klaslokaal?
Volgens Bert Roebben staan leerlingen weer open voor verhalen uit heilige boeken. Zou dat ook gelden voor teksten die gaan over hoe je zou moeten leven? Dat gaan we in deze workshop onderzoeken. Na een korte inleiding over Thomas à Kempis verdiepen we ons in een fragment uit 'De navolging van Christus'. Vervolgens gaan we aan de slag — individueel, in duo’s of in kleine groepen — met de vraag: hoe kun je deze tekst vandaag de dag gebruiken in een les godsdienst of levensbeschouwing?
Dat vraagt om creativiteit, out-of-the-box-denken, lef en natuurlijk een antwoord op de vraag: wat wil je leerlingen meegeven?
-
Workshop 4: De psalmen als bron van geloof
Door: Ingrid Plantinga-Kalter
In deze workshop leer je de Psalmen analyseren als dichtkunst. Zo kom je bij het hart van de dichter. Daarna gaan we zelf op zoek naar onze eigen spiritualiteit in het schrijven van een eigen Psalm. Een werkvorm die je ook met leerlingen kunt doen.
-
Middagprogramma
In de middag staan er twee activiteiten op het programma waar je uit kunt kiezen. Je kunt de prachtige historische stad Zwolle onder leiding van pr. dr. Gert van Klinken verkennen. Of je kiest voor een tentoonstelling in museum de Fundatie. In het aanmeldformulier maak je hierin een keuze. Kies je voor museum de Fundatie? Voor Nederlandse studenten geldt: neem je museumjaarkaart mee als je die hebt!
Voor het middagprogramma verzamelen we ons bij museum de Fundatie (bekijk de locatie hieronder).
Vanaf 17.00 uur is er een borrel en avondeten op de Viaa (bekijk de locatie hieronder).
Voor wie
Ben jij student, docent of aankomend docent GL? Wil jij geïnspireerd worden en netwerken met collega’s? Bekijk welke workshops voor jou interessant zijn en sluit je aan!
Locatie en tijd
Het programma start om 09.30 uur op Windesheim (locatie Zwolle), in gebouw X1.90. Je vindt gebouw X op deze plattegrond van de campus. Vanaf 17.00 uur is er een maaltijd en een borrel op hogeschool VIAA.
- hogeschool Windesheim, locatie Zwolle: Campus 2
8017 CA Zwolle (bekijk contactgegevens van en route naar Windesheim) - hogeschool Viaa: Wethouder Alferinkweg 2, 8012 GA Zwolle (bekijk contactgegevens van en route naar Viaa)(opent in nieuw tabblad)
- museum de Fundatie: Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle (bekijk hier de locatie van museum de Fundatie)(opent in nieuw tabblad)
Meer weten?
Heb je vragen over dit netwerkevent? Stuur een e-mail naar evenementenbe@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).