Bewegen en lichamelijkheid in de traumabehandeling. Toen, nu en straks.
Op 19 juni organiseert het Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn het symposium ‘Wat beweegt ons?’ als bekroning op al het ontwikkelings- en onderzoekswerk dat associate lector Mia Scheffers heeft gedaan op het gebied van psychotrauma en psychomotorische therapie.
- Wanneer: 19 juni
- Tijd: 12:30 - 17:30
- Waar: Hogeschool Windesheim, Campus 2, Zwolle. Ontvangst in het Atrium.
Wat kun je deze middag verwachten?
O.a. lezingen van Mia Scheffers, associate professor dr. Hylke Vervaeke, UHD, een interview met Prof. dr. H.G. Petzold en verschillende workshops over de inzet van psychomotorische therapie bij traumabehandeling.
Voor wie?
Het symposium is voor psychomotorische therapeuten, psychologen, psychiaters, onderzoekers, docenten en anderen die werken met of meer willen weten over psychomotorische therapie bij traumabehandeling.
Programma
Tijd | Activiteit |
---|---|
12.30 - 13.00 | Inloop en ontvangst in het Atrium |
13.00 - 13.10 | Opening in Auditorium |
13.10 - 13.30 | Interview met Prof. dr. H.G. Petzold door Hans Knegtering |
13.30 - 14.10 | Lezing associate professor Hylke Vervaeke, UHD - Een neurobiologisch perspectief op psychotrauma |
14.10 - 14.20 | Vertrek richting workshop |
14.20 - 15.30 | Workshopronde |
1. Psychomotorische traumabehandeling bij kind en jeugd - begin bij de basis - door Janneke Hatzmann en Manon Willemsen | |
2. Pessotherapie en toevoeging van EMDR bij stagnatie en ter versnelling - door Henriette en Eric van der Meijden | |
3. In and out of war - door Erie Hilliger | |
4. Adem- en ontspanningstherapie volgens Methode Van Dixhoorn. Wat en hoe in traumabehandeling? - door Ellen Roggeband | |
5. Seksuele mythes en andere dwarsliggers in therapie - door Esther van der Steeg | |
6. De therapeut weet wat het beste is. Nee, wacht: de patiënt weet het beter! - door Janet Moeijes en Albertine de Haan | |
15.30 - 15.45 | Terug richting Auditorium |
15.45 - 16.15 | Lezing Mia Scheffers - 'Wat beweegt ons?' |
16.15 - 16.45 | Lofredes |
16.45 - 17.30 | Afsluitende borrel |
-
-
Lezing dr. Hylke Vervaeke
Lezing dr. Hylke Vervaeke, UHD bij het Center for neurogenomics and cognitive research, VU Amsterdam
Titel: Een neurobiologisch perspectief op psychotrauma
In deze lezing wordt ingegaan op de meest actuele inzichten over de gevolgen van (psycho-)trauma op het brein en wat dit betekent voor de behandeling van mensen die hierdoor met langdurige problemen worden geconfronteerd, zowel in het dagelijks functioneren als meer in de interactie met anderen. Ingegaan wordt op hoe de neurobiologische reacties op het trauma kunnen leiden tot blijvende verstoring van het gevoel van veiligheid en de emotieregulatie. Dit zijn belangrijke inzichten als het gaat om de behandeling van de gevolgen van trauma en ook de rol van de psychomotorische therapie daarbij.
-
Lezing Mia Scheffers
Lezing Mia Scheffers
Titel: Wat beweegt ons? Trauma behandelen via het lichaam: Waarom ook al weer? En… werkt het?
Omschrijving van de lezing:
Bewegings- en lichaamsgerichte interventies zijn volgens psychomotorisch therapeuten én volgens vele cliënten essentieel bij traumabehandeling. Hoe kunnen we deze insteek onderbouwen en verder verspreiden in een maatschappelijke context waarin cognitie en individualisme hoogtij vieren en het lichaam als maakbaar beschouwd wordt? Wat is er verschoven in de bouwstenen die we gebruiken, wat is er ‘vergeten’ en wat hebben we qua onderzoek al bereikt?Leerdoelen:
Kennis nemen van de stand van zaken rond bewegings- en lichaamsgerichte interventies bij traumabehandeling.
Inzicht krijgen in de verschillen en overeenkomsten tussen recente methoden in traumabehandeling vanuit het perspectief van bewegen en lichamelijkheid en methoden die wat langer geleden gehanteerd werden.Biografie:
Mia Scheffers is als associate lector verbonden aan het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Hogeschool Windesheim, Zwolle. In haar onderzoek staan bewegings- en lichaamsgerichte diagnostiek en interventies bij traumagerelateerde problematiek centraal. Daarnaast houdt zij zich bezig met onderzoek naar psychomotorische uitkomstmaten en de psychometrie daarvan. -
Workshop 1: Psychomotorische traumabehandeling bij kind en jeugd
Titel: Psychomotorische traumabehandeling bij kind en jeugd – begin bij de basis
Gegeven door: Janneke HatzmannInhoud workshop:
In deze workshop staan we stil bij hoe (tijdelijk) opgroeien in onveiligheid invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen en hoe je hier binnen de Psychomotorische therapie op aan kunt sluiten. We gaan vanuit een sensorisch en motorisch perspectief kijken naar de ontwikkeling van kinderen binnen traumabehandeling. De vraag waar we mee aan de slag gaan is, hoe sluit je in de traumabehandeling aan bij het kind om diens ontwikkeling te stimuleren?Bio workshopleider:
Janneke Hatzmann, sinds een aantal jaar werkzaam als psychomotorisch therapeut bij het KJTC, Kind en Jeugd Trauma Centrum. Een hoog-specialistisch traumacentrum vooral gericht op behandeling na het meemaken van kindermishandeling (zoals emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik, huiselijk geweld). Janneke is ook geschoold in Sensorische informatieverwerking en opgeleid tot onderzoeker. -
Workshop 2: Pessotherapie en toevoeging van EMDR bij stagnatie en ter versnelling
Titel: Pessotherapie en toevoeging van EMDR bij stagnatie en ter versnelling
Gegeven door: Henriëtte en Eric van der MeijdenInhoud workshop:
In de workshop staat centraal hoe binnen lichaams- en bewegingsgericht werken, in het bijzonder in Pessotherapie, EMDR werkzaam kan zijn bij behandeling van trauma.
EMDR kan een gestagneerd behandelproces vlottrekken en kan procesversnelling teweeg brengen.
Aan de hand van cases zal theoretische informatie gebruikt worden van de Pessotherapie en de EMDR. Daarbij zullen bijpassende ervaringsgerichte werkvormen worden aangeboden.
De workshop laat de relevantie ervaren van samenwerking en integratie van verschillende behandelmethoden in en rond een PMT-proces (methoden/therapeuten/cliënten). De workshop vergroot kennis op het gebied van de gebruikte methoden en nodigt uit tot nieuwsgierigheid, enthousiasme voor samenwerking van behandelaren en cliënt.Bio: Henriëtte van der Meijden is psychomotorisch therapeut, GZ-psycholoog, EMDR-practitioner en haptotherapeut. Werkervaring vanaf 1979 in de kinder- en volwassenenpsychiatrie en sinds 1995 in eigen praktijk. Docent/supervisor aan de opleiding PMT Bachelor en Master 1991-2023.
Het aanspreken van voelen, kracht en eigen helend vermogen vormen basis voor mijn therapeutische attitude, juist ook bij (c)PTSS.
Erik van der Meijden, nu met pensioen, is psychomotorisch therapeut, Pessotherapeut en EFT-therapeut in allerlei GGZ situaties met volwassenen o.a. eigen praktijk.
Affiniteit met bewegen en lichaamsgericht werken middels Pessotherapie bij trauma en persoonlijkheidsproblematiek. -
Workshop 3: In and out of the war
Titel: In and out of war
Gegeven door: Erie HilligerInhoud workshop:
Wanneer een van de gezinsleden een posttraumatische
stressstoornis heeft, organiseert het gezin zich hieromheen. De PTSS en angst, hyperarrousal, achterdocht gaan richting geven aan de gezinsorganisatie en hoe het gezin zich verhoudt tot de omgeving. Isolement van het gezin en de gezinsleden ligt
op de loer met zich naar binnen richten van de gezinsleden. Het gezin bevriest als het ware, sluit zich voor de buitenwereld en voelt zich buitengesloten en uitgesloten van de omgeving. In deze workshop kunnen de deelnemers kennis maken met Multifamilytherapy aan veteranengezinnen. Na een korte uitleg van de theoretische achtergrond wordt aan de hand van casuïstiek en zelf ervaren duidelijk gemaakt hoe deze vorm van meergezinsbehandeling kan bijdragen in het weer opgang brengen van de communicatie binnen het gezin en met de wereld daarbuiten. Er komt weer
beweging in het systeem en het isolement van het gezin maar ook van de individuen kan hiermee doorbroken worden. Wanneer de tijd het toelaat, kan worden besproken hoe deze vorm van behandeling ook ingezet kan worden voor andere problematiek en andere doelgroepen.Bio:
Erie Hilliger, systeemtherapeut/seksuoloog, supervisor NVRG. Werkzaam bij GGZ Momentum, gespecialiseerde GGZ voor verslavings - en persoonlijkheidsproblematiek. Voorheen werkzaam bij het Psychotraumacentrum Zuid Nederland, eetstoorniskliniek Rintveld en Stichting Centrum '45. -
Workshop 4: Adem- en ontspanningstherapie volgens Methode Van Dixhoorn. Wat en hoe in traumabehandeling?
Titel: Adem- en ontspanningstherapie volgens Methode Van Dixhoorn. Wat en hoe in traumabehandeling?
Gegeven door: Ellen RoggebandInhoud workshop:
Methode Van Dixhoorn (adem- en ontspanningstherapie (AOT)) kan een beduidende rol hebben in behandeling waar psychotrauma (over)heersend is. Deze workshop leert je aspecten van de methode aan de hand van een casus.
Je ervaart zelf praktische elementen die de procesmatige benadering illustreren.
Bewegingsoefeningen zijn laagdrempelig en vormen een ingang voor behandeling, waar het hoofd al zo prominent aanwezig is. Screening is voortdurend aan de orde, met elke interventie toets en bevorder je de natuurlijke vermogens tot interne zelfregulatie van spanning. Dit geeft inzicht en helpt ontwikkelen van (zelf)vertrouwen. Trauma kan herstel van (over)spanning in de weg staan, maar de mate waarin dit aan de orde is, onderzoeken we samen met de cliënt.Bio: Ellen Roggeband, docent opleiding tot adem- en ontspanningstherapeut MVD 2007-heden Centrum voor Adem- en ontspanningstherapie Amersfoort/ NPI (Nederlands Paramedisch Instituut).
“Al in mijn stagejaar van de oefentherapie maakte ik kennis met de methode van Jan Van Dixhoorn, fascinerend ook wat het met mijzelf deed! Snel daarna volgde ik een jaar de opleiding, de verdiepende inzichten en het materiaal paste ik direct toe in mijn praktijk voor oefentherapie. Na enkele jaren werkervaring in het buitenland heb ik de hele (parttime) opleiding bij Van Dixhoorn gedaan en vervolgd met de docentenopleiding. Het werd een ‘way of life’ en ik gebruikte de methode veelvuldig in mijn praktijk. Het lesgeven aan professionals vanaf 2007 doe ik met veel plezier en combineer ik sindsdien met mijn praktijk voor adem- en ontspanningstherapie in Veenendaal. Verwijzingen via POH, psycholoog, revalidatiekliniek, fysiotherapeut. Vaak vinden mensen mij zelf, als eerste traject, door laagdrempelige hulpverlening.
Mijn visie: Ieder mens is een boeiend levend wezen en als radertjes vastlopen (wat tot klachten leidt), is het boeiend vakmanschap om te onderzoeken en ontdekken met welk middel je de interne dialoog kunt beïnvloeden en het systeem weer in zinvolle beweging kunt krijgen.” -
Workshop 5: Seksuele mythes en andere dwarsliggers in therapie
Titel: Seksuele mythes en andere dwarsliggers in therapie
Gegeven door: Esther van der SteegInhoud workshop:
Cliënten zijn er duidelijk over: in therapie gaat het te weinig over seksualiteit en daar zijn zij ontevreden mee. Seksuele vragen en problemen blijven liggen of verergeren en vormen waarschijnlijk een obstakel in hun herstel. In deze workshop verkennen deelnemers eigen (onbewuste) normen en waarden over seksualiteit en de impact hiervan binnen therapie. Ze gaan veelvoorkomende seksuele en genitale mythes leren doorzien en weerleggen aan de hand van wetenschappelijke inzichten. Aan de hand van casuïstiek werken deelnemers aan een niet-veroordelende en positieve attitude als het gaat om de seksuele beleving, seksuele en genderdiversiteit bij cliënten.Bio:
Esther van der Steeg is consulent seksuele gezondheid NVVS, supervisor NVVS en gedragswetenschapper. Zij heeft een praktijk voor sekscounseling, deed onderzoek naar en publiceert over seksuele integriteit in sport- en beweegcontexten en is gastdocent Seksuologie bij verschillende opleidingen, waaronder de Master PMT. -
Workshop 6: De therapeut weet wat het beste is. Nee, wacht: de patiënt weet het beter!
Titel: De therapeut weet wat het beste is. Nee, wacht: de patiënt weet het beter! - Het gebruik van vragenlijsten in de psychomotorische therapie.
Gegeven door: Janet Moeijes en Albertine de HaanInhoud workshop:
In de praktijk wordt de voortgang van een psychomotorisch behandeltraject vaak mondeling geëvalueerd. Echter, de resultaten van vragenlijsten die de patiënt invult, kunnen een waardevolle aanvulling zijn om samen met de patiënt de voortgang van de therapie te evalueren, ook bij traumabehandeling in de psychomotorische therapie. Maar welke vragenlijsten kun je hiervoor gebruiken en hoe bespreek je de resultaten met de patiënt? Kunnen patiënten de vragenlijsten digitaal invullen en zijn er scores van de Nederlandse bevolking beschikbaar? Het antwoord op deze vragen krijg je in de workshop. Ontdek de meerwaarde van vragenlijsten in de psychomotorische therapie!Bio:
Albertine de Haan
Docent/ onderzoeker bij het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn, de Bachelor - en de Master Psychomotorische Therapie op hogeschool Windesheim. Opgeleid als psychomotorisch therapeut en meer dan 15 jaar werkervaring met kinderen, jeugd en volwassenen in de psychiatrie. Sinds 2018 werkzaam op hogeschool Windesheim als docent/onderzoeker en sinds 2024 als promovendus verbonden aan het project ‘Het gebruik van Patient Reported Outcome Measures in de psychomotorische therapie’.Dr. Janet Moeijes
Senior docent/ senior onderzoeker bij het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn en docent bij de Master Psychomotorische Therapie op hogeschool Windesheim. Opgeleid als fysiotherapeut, docent en supervisor en meer dan 20 jaar ervaring als docent, manager en onderzoeker bij hogeschool Windesheim. Gepromoveerd op een proefschrift over de relaties tussen psychosociale gezondheid, kwaliteit van leven en deelname aan sport bij kinderen. Haar huidige onderzoek richt zich op sportdeelname van kinderen met psychosociale problemen en het ontwikkelen en gebruik van uitkomstmaten in de psychomotorische therapie.
-
Meer weten?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marieke van der Kolk via: kenniscentrumbe@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)