Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
7 apr

Week van het Jonge Kind Almere

  • Almere
  • 9.00 uur - 16.30 uur
  • Gratis
Banner image

Van 7 tot en met 11 april 2025 organiseert hogeschool Windesheim in samenwerking met de Nieuwe Bibliotheek en het ROC van Flevoland, de Week van het Jonge Kind voor professionals die werken met en voor het jonge kind in Almere. Het thema van dit jaar is ‘Spelen is bewegen’. 

Schrijf je in voor conferentie Dag van het Jonge Kind(opent in nieuw tabblad)

Week van het Jonge Kind

Activiteiten 7 tot en met 11 april 

Vanwege de jubileumeditie organiseren we diverse activiteiten op locatie voor organisaties uit Almere. Een workshop Muziek op schoot bijvoorbeeld, of Spelen en bewegen voor baby’s en dreumesen. Bekijk het aanbod en meld je aan!

Wanneer: diverse momenten vanaf maandag 7 april tot en met donderdag 10 april.  
Waar: in de praktijk, bij jou in de klas of op school

Vrije inloop:
Er gebeurt nog veel meer in de Week van het jonge kind. Diverse organisaties openen de deuren om kennis te maken met de beweegactiviteiten die zij organiseren. Je vindt hier het weekoverzicht(opent in nieuw tabblad). Aanmelden is niet nodig.

Dag van het Jonge Kind

Conferentie vrijdag 11 april 2025

De jaarlijkse conferentie zal plaatsvinden in De Nieuwe Bibliotheek in Almere.
Dr. Ivo van Hilvoorde start de dag met een lezing en aansluitend worden er diverse workshops aangeboden. Hieronder vind je een greep uit het programma. Het volledige programma en keuze voor de workshops vind je in het inschrijfformulier in onderstaande aanmeldknop. 

Keynote speelse beweegruimte voor jonge kinderen

De keynote wordt verzorgd door dr. Ivo van Hilvoorde en dr. Sanne Veldman: Het aanbod en benutten van speelse beweegruimte voor jonge kinderen.

Hoewel we weten hoe belangrijk beweging is voor een gezonde ontwikkeling, blijft voldoende bewegen een uitdaging, mede door een omgeving die dit niet stimuleert. De opkomst van de fatbike illustreert deze trend. De kernvraag is hoe we bestaande kennis kunnen vertalen naar concrete opvoedings- en onderwijspraktijken om de ‘beweegidentiteit’ van jonge kinderen te versterken. 

Lezingen en workshops

  • Motorische ontwikkeling bij jonge kinderen – universeel of cultureel bepaald? door: Dr. Ora Oudgenoeg-Paz (Universiteit Utrecht)
  • De ideale buitenspeelruimte door: Sander Bliekendaal (Aeres hogeschool)/Karlijn Sporrel (onderzoeker De Haagse Hogeschool)/Arie Stobbe (Stedenbouwkundige Speelplan BV)
  • De Glijbaan door:  Rebecca Wijnruit (2TurvenHoog)
  • Maak kennis met de Schijf van 10!® voor bewegen door: Jorick Hendriksen (Athletic Skills Model)
  • Voetjes van de vloer door: Linlin van Lonkhuyzen (de Nieuwe Bibliotheek)
  • Speel je vrij! door: dr. Sanne Veldman (Mulier Instituut)/dr. Corina van Doodewaard (Hogeschool Windesheim)

Wanneer? 
Vrijdag 11 april 2025 van 09.00-12.30 uur. 
Inspiratielunch van 12.30-13.30 uur. 
Er zijn geen kosten voor deelname. 
   
Waar?
De Nieuwe Bibliotheek Almere,  Stadhuisplein 10. 

Schrijf je nu in(opent in nieuw tabblad)

Meer over de sprekers 

Ivo van Hilvoorde, lector Bewegen, school en sport is opgeleid als sportfilosoof en is werkzaam als assistent professor aan de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn werk aan de VU combineert hij met het lectorschap Bewegen, School en Sport bij Windesheim. In zijn werk houdt hij zich bezig met filosofische, historische en pedagogische vragen op het terrein van sport en bewegingsonderwijs. Hij informeert ons over de nieuwste inzichten rondom motorisch leren, bewegen en gedrag.
 
Ora Oudgenoeg-Paz werkt als onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en doet onderzoek naar de motorische ontwikkeling van het jonge kind in relatie tot cognitieve ontwikkeling. Zij zal sociale en culturele factoren die een rol spelen bij de motorische – en cognitieve ontwikkeling met ons bespreken en inzichten uit haar onderzoek presenteren.
 
Sanne Veldman werkt als onderzoeker voor het Mulier Instituut en zet zich in om alle kinderen actief en gezond te laten opgroeien, zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Met haar ruime (internationale) onderzoekservaring, expertise en netwerk op het gebied van motorische ontwikkeling en 24-uurs-beweeggedrag (bewegen, zitten, slapen en beeldschermgebruik) bij jonge kinderen, hoopt Sanne een bijdrage te leveren aan de vertaalslag van onderzoeksuitkomsten naar beleidsveranderingen in de praktijk.

Privacystatement