Toegepaste Gerontologie: Age friendly Design & Innovation
Hogeschool Windesheim biedt de opleiding Toegepaste Gerontologie helaas niet meer aan. In het vorige studiejaar zijn de laatste studenten van start gegaan met deze opleiding. Zij kunnen deze nog volledig afronden, maar het is niet langer mogelijk om je voor komend studiejaar aan te melden.
Het was vanwege de kleine instroom niet langer mogelijk om deze opleiding als vierjarige bachelor aan te bieden, maar we hechten daarentegen wel belang aan de inhoud van de opleiding. Daarom kun jij je bij Windesheim nog steeds specialiseren op dit gebied. Bijvoorbeeld door het volgen van een minor of met het LivingLab.
Jouw opties
Of jij nou gaat voor een voltijd- of deeltijdopleiding, bij Windesheim kun jij je nog steeds specialiseren op het gebied van gerontologie. Hieronder geven we je geschikte alternatieven. Mocht je hulp nodig hebben bij het vinden van een geschikte studie, neem dan gerust contact met ons op!
-
-
Opleidingen
Ben jij geïnteresseerd in het werken met ouderen en vergrijzingsvraagstukken? Wil jij leeftijdsvriendelijke diensten en producten ontwerpen voor opdrachtgevers met als doel het ‘goede leven’ van ouderen te verbeteren? Dan kun je nog steeds bij Windesheim terecht. Afhankelijk of je voorkeur uitgaat naar een zorg-, techniek-, of economische opleiding zijn dit mogelijke alternatieven:
Zorg en welzijn
Werk jij graag met ouderen? Dan zijn de opleidingen Social Work, Sociaal Werk in de Zorg én Verpleegkunde goede alternatieven.
Economie, management en marketing
Ouderen in Nederland zijn vermogender dan ooit. Dat maakt hen economisch gezien een heel interessante doelgroep in bijvoorbeeld marketing en communicatie. Terwijl het overgrote deel van de bedrijven zich vooral focust op een jongere doelgroep, biedt juist deze doelgroep heel veel kansen. Is dit wat voor jou? Mogelijke alternatieve opleidingen zijn Commerciële Economie, Bedrijfskunde en Communicatie.
Techniek
‘Ouderen blijven langer thuis wonen’ en ‘ouderen zijn een stuk vitaler dan vroeger’, zomaar wat krantenkoppen die we weleens tegenkomen. Nieuwe technologische ontwikkelingen voor ouderen zijn dus van harte welkom. Wil jij daar een bijdrage aan leveren en je verder verdiepen in techniek? Dan is een van onze techniekopleidingen een goed alternatief. Bijvoorbeeld de creatieve opleiding Industrieel Product Ontwerpen.
Verbinding met gerontologie
Maar hoe verbind je deze opleidingen nou met gerontologie? De meeste voorgestelde alternatieven richten zich niet op een specifieke doelgroep. Alleen bij Social Work kun je de keuze maken om je te specialiseren in ouderen. Maar tijdens een opleiding heb je een periode van een half jaar dat je naar keus kunt inzetten, bijvoorbeeld met een minor. Op het gebied van gerontologie bieden we de volgende minors aan:
- Goed leven met dementie: Dementie is een ingrijpende ziekte. Steeds meer mensen krijgen hiermee te maken. Niet alleen de patiënt zelf, maar ook de naasten, mantelzorgers, professionals in zorg en welzijn, de politie en bijvoorbeeld de buschauffeur. We zien dat mensen met dementie ook steeds vaker thuis blijven wonen. Dit vraagt om nieuwe professionals die over muren van de zorg en welzijn heen kunnen kijken en die met verschillende partijen kunnen samenwerken aan een dementievriendelijke samenleving. Lees meer in de flyer Goed leven met dementie
- LivingLab Future Design: In de minor LivingLab Future Design onderzoek je hoe verschillende generaties denken over Goed Leven. Samen met je team ontwerp je verschillende scenario’s voor een inclusieve samenleving. Je werkt tijdens deze minor samen met studenten van verschillende opleidingen én met professionals en mensen uit de wijk. Lees meer in de flyer LivingLab Future Design
- LivingLab Product Design: Heb je na de minor LivingLab Future Design de smaak te pakken? Dan kun je in een volgend semester ook de minor LivingLab Product Design volgen. In deze minor ga je een product of dienst ontwerpen.
-