Hoe kom je met je coachees bij de werkelijke vraag? Hoe coach je op talent en hoe kan motivatie bijdragen aan groei? Deze en andere vragen komen aan bod in onze nieuwe serie online colleges op het gebied van professioneel begeleiden.
Wat je doet als coach, doet ertoe. Wil je leren hoe je mensen het beste kunt begeleiden bij het behalen van hun doelen? Onze docenten verzorgen vanuit de gedachte #Windesheimdeelt een reeks online open colleges over professioneel begeleiden. Je leert over verschillende begeleidingsstijlen, hoe je een effectieve relatie opbouwt en hoe je mensen kunt helpen om hun persoonlijke en professionele ontwikkeling te bevorderen.
De colleges worden gegeven door ervaren docenten en coaches. Meld je hieronder aan.
-
-
Coachen op talent
Datum: woensdag 29 januari van 16:00 tot 17:00 uur
Presentator: Jeannette Vermeulen
Host: Nanja Visser-VosCoachen op talent
Om anderen te kunnen coachen op talent is het belangrijk om te weten wat talent is en hoe je talent bij jezelf maar vooral ook bij de ander herkent. Het gekke met talent is dat de ander zich hier vaak niet bewust van is waardoor hij jou, als coach, nodig heeft om zich hier bewuster van te worden. Talent heeft de neiging om te clusteren met andere talenten die je bezit, dit kan soms tot een cocktail van gedrag leiden die soms wat te ‘sterk’ kan zijn. Ook heeft talent een context nodig om gezien te worden en tot bloei te komen.
Kortom, we duiken volop in talent zodat je na dit college wat vaker je talentenbril op kunt zetten bij het coachen van anderen. Of misschien juist voor jezelf?Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over Jeannette Vermeulen
Jeannette Vermeulen is een ervaren coach en trainer en onder andere betrokken bij de Post HBO leergang Loopbaan- en Talentcoaching en Opleiding tot Coach. Jeannette is gericht op het begeleiden van mensen bij werkgerelateerde energievraagstukken, talentvraagstukken en werkperformance. Ze is NOBCO geregistreerd mastercoach en Noloc erkend loopbaanprofessional. Daarnaast is zij opgeleid in het werken met de DISC en werkgeluk.
-
De kracht van mindfulness in coachen op sterke kanten
Datum: donderdag 6 februari van 16:00 tot 17:00 uur
Presentator: Matthijs Steenveld
Host: Marlies JellemaDe kracht van mindfulness in coachen op sterke kanten
Hoe mindfulness en sterke kanten elkaar kunnen versterken – en hoe jij mensen daarin kunt ondersteunen. Zowel mindfulness als sterke kanten (talent, kwaliteiten) zijn populair in coaching en training. Hoe ziet het er uit als je die twee integreert? Dan krijg je Mindfulness Based Strengths Practice (MBSP), ofwel Mindfulness & Sterke Kanten. Een krachtige training waarbij mindfulness helpt om je sterke kanten beter te leren kennen en te ontwikkelen. Omgekeerd kun je jouw sterke kanten inzetten om je eigen houding en beoefening van mindfulness te versterken.
Mindfulness is het (oefenen met het) richten van je aandacht op je huidige ervaring, met een vriendelijke, nieuwsgierige houding. Dat helpt met het erkennen en accepteren van wat je ervaart. Sterke kanten zijn positieve karaktereigenschappen. Ieder mens heeft een aantal kenmerkende sterke kanten die energie en voldoening geven, waar je goed in bent en die bij je passen. Het leren kennen, gebruiken en ontwikkelen van deze kenmerkende sterke kanten draagt bijvoorbeeld bij aan (werk)geluk, omgaan met stress en betere relaties. In dit college maak je kennis met deze integratie. Je ervaart enkele korte oefeningen vanuit mindfulness en sterke kanten die je ook zelf kunt inzetten in coaching en begeleiding. MBSP is ontwikkeld door Ryan Niemiec, de education director van het VIA Institute on Character (bekend van de VIA Character Strengths).
Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over Matthijs Steeneveld
Matthijs Steeneveld is zelfstandig positief (organisatie)psycholoog en slaat in zijn werk steeds de brug tussen wetenschap en praktijk. Als trainer en adviseur begeleidt hij mensen en organisaties in het werken vanuit sterke kanten en het vergroten van floreren. Als opleider en auteur verspreidt hij onderbouwde vakkennis over positieve psychologie, appreciative inquiry en meer onder professionals. Matthijs is faculty member van het VIA Institute on Character en charter member MBSP-practitioner. Hij is jarenlang redactielid geweest van het Tijdschrift Positieve Psychologie. Hij heeft verschillende boeken en kaartspellen uitgebracht, bij o.a. Boom, THEMA en Hogrefe.
-
Groeien door motivatie
Datum: woensdag 12 februari van 16:00 tot 17:00 uur
Presentator: Marlies Jellema
Host: Ivo SmitGroeien door motivatie
Hoe je kunt bijdragen aan professionele groei door op zoek te gaan naar motivatie.
Motivatie is dat wat ons in beweging zet. Wat dat betreft is motivatie een simpel concept. Als het ontbreekt dan gebeurt er niets. Maar dat is aan de buitenkant niet altijd zo duidelijk te zien. Soms lijkt iemand gemotiveerd en hoor je uitspraken waarin dromen, wensen en belangen verborgen zitten. En toch, tot je verbazing, gebeurt er helemaal niets. Iemand komt niet in actie. Wat is hier aan de hand?
Als professioneel begeleidingskundige, zoals coach, leidinggevende, supervisor of teamcoach heb je vaak te maken met motivatie. Of met het gebrek daaraan. Dit kan zowel voor het individu als voor een heel team gelden. Het bijzondere van motivatie is dat als je goed luistert, dat je kunt ontdekken wat er werkelijk speelt en wat er aan de hand is rond die motivatie. En dat je het door jouw vragen kunt laten groeien. Vanuit allerlei wetenschappelijke onderzoeken over motiverende gespreksvoering weten we goed hoe dit werkt en hoe je motivatie kunt beïnvloeden. En daar is iets bijzonders mee aan de hand. Want het blijkt dat het beïnvloeden van motivatie ook leidt tot (professionele) groei. Dat heeft iets te maken met het ontwikkelen van meer regie en vertrouwen. Tijdens dit online open college leg ik je hier alles over uit. Ik betrek hierbij de actuele theorieën uit de meest recente publicatie van Miller & Rollnick (2023) die nieuwe inzichten geven op motivatie, groei en daarmee op het floreren van mensen.Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Marlies Jellema is projectleider van de Opleiding tot Supervisor en de Leergang Positieve Psychologie. Welzijn, werkgeluk en floreren zijn de missie achter haar werk. Ze maakt deel uit van de redactie van verschillende vakbladen zoals het Tijdschrift voor Positieve psychologie en het tijdschrift voor begeleidingskunde. Zij publiceert regelmatig over haar vak. Het ontwikkelen van mensen is de passie in haar werk. Het ontwikkelen van mensen is de passie in haar werk. Marlies werkt vanuit positieve psychologie en motiverende gespreksvoering. Marlies is lid van het internationale MINT, Motivational Interviewing Netwerk of Trainers. Zij is geregistreerd coach, docent supervisiekunde, (leer) supervisor en leersupervisor (LVSC).
Marlies is daarnaast mede-auteur van het boek Motiverend coachen. Dit nieuwe boek leidt beginnende (en ervaren) professionals door de theorie van veranderen heen en laat hen door praktische casuïstiek, reflectievragen en opdrachten ervaren wat motiverend coachen inhoudt. -
Versterk teams vanuit een positieve mindset
Datum: woensdag 5 maart van 16:00 tot 17:00 uur
Presentator: Jan van den Hoeven
Host: Marlies JellemaVersterk teams vanuit een positieve mindset
Teams zijn er om elkaar sterker, beter, krachtiger en prachtiger te maken, niet om elkaar dwars te zitten, te bekritiseren en af te branden. Lijkt eenvoudig en voor de hand liggend, maar de praktijk wijst anders uit. Hoe kan jij dan als leidinggevende of als teamlid op een praktische en concrete manier de sfeer in het team verbeteren?
Je krijgt tijdens dit online open college 5 tools om mee te werken en je leert 3 frustraties herkennen waardoor de sfeer en de samenwerking verslechtert:
1- Het team heeft geen duidelijk perspectief
2- Het team kent geen waardering en kent haar eigen kwaliteiten niet
3- Het team is handelingsverlegen en ziet haar eigen invloed niet
Wil jij morgen vragen leren stellen in het team vanuit een positieve mindset om het team, je collega’s en jezelf aan te zetten? Schrijf je dan in voor het open online college.
Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over Jan van den Hoeven
Jan is een ervaren (management)coach en -trainer, die gelooft dat alles wat ertussen en met mensen gebeurt, leidt tot meer zelfinzicht, bewustwording van kwaliteiten en persoonlijke en professionele kracht. Omdat werk zo bepalend is, richt hij zich op het coachen en trainen van professionals en organisaties: hoe haal je het beste uit elkaar voor het beste resultaat? Belangrijk is de vertaalslag van intentie naar concreet waarneembaar gedrag. Als coach en trainer is hij verbonden aan Windesheim voor onder andere de leergangen Teamcoaching, Verandermanagement en Positieve psychologie.
-
De coach als instrument
Datum: woensdag 19 maart van 16:00 tot 17:00 uur
Presentator: Karsten van Slooten
Host: Nanja Visser-VosDe coach als instrument
Als coach ben je zelf het instrument, zeggen we in de Opleiding tot Coach. Maar wat betekent dat precies? In zijn boek Dit is coachen legt Karsten van Slooten uit hoe je je coachvaardigheden kunt ontwikkelen, onderhouden en verdiepen. In dit college staat hij vooral stil bij wat hij zelf het belangrijkste inzicht dat je nodig hebt om anderen te kunnen begeleiden: zelfkennis. Want als coach ben jij zelf het instrument!
Om een goed instrument te kunnen zijn voor je coachees, moet je in staat zijn om helder te kunnen luisteren. Dat betekent dat je luistert met een open mind, helemaal los van eigen zienswijzen, meningen of inzichten. Je zet de bril waardoor je hebt leren kijken af en zet de bril van de coachee op, om echt te verstaan hoe hij dingen ziet, waarom hij dingen zo ziet en op welke manier hij ze nog meer kan gaan bekijken.
Dit proces begeleid je het beste als je weet welke zienswijzen jij zelf hebt aangeleerd en op welke wijze ze jouw manier van kijken en luisteren beïnvloeden. Coachen vergt dus allereerst de weg naar binnen zoeken – of als je dat nog niet hebt gedaan, manieren gaan vinden om dit te doen. De vertrouwde en oordeelloze omgeving die jij voor je coachee creëert, heeft vaak als gevolg dat je coachee je dingen toevertrouwt.
Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over Karsten van Slooten
Karsten van Slooten is een gedreven veranderexpert, een begenadigd spreker, trainer en coach. Hij begeleidde vele transformatieprocessen op individueel, team en organisatieniveau.
In zijn cursussen en trainingen leren deelnemers hun kennis en vaardigheden uit te bouwen en het potentieel dat zij hebben te ontgrendelen.
Karsten werkt vanuit de visie dat alles veranderbaar is. Dit bewijst hij in zijn transformatieve coachtrajecten en met zijn indrukwekkende trackrecord op het gebied van verandermanagement en teamcoaching. Hij is een veelgevraagd key note spreker op het gebied van persoonlijk leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, leren en veranderen, ondernemerschap, leiderschap en verandermanagement en weet zijn luisteraars te inspireren om een nieuwe weg in te slaan, door hun perspectief op de werkelijkheid te veranderen. Zijn visie is dat groei ontstaat waar kwetsbaarheid zichtbaar mag worden. Hij gaat daarbij zijn eigen kwetsbaarheid niet uit de weg en inspireert graag vanuit herkenbare voorbeelden uit zijn eigen leven.
-
-
-
Onder de waterlijn coachen
Datum: woensdag 8 januari van 16:00 tot 17:00 uur
Presentator: Nanja Visser-Vos
Host: Ivo SmitOnder de waterlijn coachen
Je hebt vast wel eens gehoord van het begrip “Onder de waterlijn coachen”. Maar wat bedoelen we daar nu precies mee? Onder de waterlijn coachen richt zich op diepgaande en duurzame verandering. Door te werken aan de onderliggende oorzaken van gedrag, kunnen coachees duurzame gedragsveranderingen in gang zetten. Hoe help jij je coachees om inzicht te krijgen in de diepere drijfveren en overtuigingen die hun gedrag beïnvloeden?
Het boek 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' verscheen meer dan 30 jaar geleden, maar is nog steeds een inspiratiebron voor velen. Hoe kun je het gedachtengoed van Covey inzetten in coaching? Welke oefeningen zijn heel bruikbaar in je coachingspraktijk? Nanja Visser-Vos geeft naast de theoretische basis een aantal praktische oefeningen mee die je meteen kunt toepassen in jouw dagelijkse leven of je coachpraktijk.
Terugkijken(opent in nieuw tabblad)
Over Nanja Visser-Vos
Nanja Visser-Vos is een ervaren coach en trainer en onder andere betrokken bij de Opleiding tot Coach, Persoonlijk Leiderschap en Systemisch coachen. Het begeleiden van mensen bij het ontwikkelen van hun individuele competenties is haar dagelijks werk. Ze is NOBCO en STIR-gecertificeerd, Master Organisatiecoach en opgeleid als gecertificeerd trainer Persoonlijk Leiderschap volgens de methodiek van Covey. Daarnaast is zij opgeleid in het werken met karakterstructuren en gespecialiseerd in systemisch werken.
-
Meer weten over coaching en supervisie?
De vraag naar professioneel opgeleide begeleiders groeit. Zoek jij ook verdieping? Windesheim biedt betrouwbare opleidingen voor professionals, teams en organisaties in begeleidingskundige beroepen, zoals coaching en supervisie.