Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Een VR-proeverij voor de Psychomotorisch Therapeut

Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Calo Windesheim(opent in nieuw tabblad) / Een VR-proeverij voor de Psychomotorisch Therapeut

“We maken van de gymzaal een digitale speeltuin,” begint Erik Jumelet, psychomotorisch therapeut en binnenkort docent binnen de VR-nascholing voor Psychomotorische Therapeuten (PMT’ers). Samen met Danny Jørgensen geeft hij binnenkort de eerste PMT’ers les in Virtual Reality (VR). Hoognodig, want deze tak van sport gaat groot worden, aldus Erik. Danny, PMT’er en docent, is het daar roerend mee eens: “VR gaat niet meer weg. Ik geloof dat het een aanvulling is op de behandeling die we als PMT’er kunnen doen.” We gingen met hen in gesprek over de mogelijkheden van VR binnen PMT. 

Een digitale verkenning

Virtual Reality gaat in op een digitale realiteit. “Je stapt een andere wereld in door een bril op te zetten,” vertelt Erik, “daardoor zijn er heel erg veel mogelijkheden!” Door een VR-bril kun je een cliënt in een door computers gegeneerde wereld laten stappen. Dit kan heel dichtbij de werkelijkheid staan, zoals een schoolgebouw of een gymzaal, maar ook verder van de realiteit afstaan. Door de mogelijkheden beschouwen Erik en Danny de VR-bril dan ook als een welkome aanvulling op de opties die een PMT’er nu heeft. De fascinatie voor het medium delen de beide mannen. “Ik heb zelf onderzoek gedaan binnen het leger voor de Special Forces. Doordat het digitaal is, is het een heel meetbare tool. Voorbeelden waar wij op gefocust hebben, zijn de visuele reactiesnelheid van mensen, maar ook waar ze specifiek op reageerden,” zegt Danny. Deze fascinatie zorgde ervoor dat Danny zich verder in de mogelijkheden verdiepte en ook naar de onderzoeksmogelijkheden binnen de PMT.

VR en PMT

“Inmiddels gebruik ik als psychomotorisch therapeut regelmatig VR. Ik werk vaak met mensen die een trauma opgelopen hebben. Het brein kan nare herinneringen oproepen die heel echt voelen. Een hele concrete oefening die ik dan wel eens toepas, is dat ik mijn cliënt een VR-bril opzet. Vervolgens laat ik hen over een digitale plank lopen. Ook al weten ze dat het digitaal is, het lichaam reageert. Zo gebruik ik VR in deze context om te laten zien hoe het brein ons soms voor de gek kan houden: iets kan heel echt voelen, maar hoeft niet echt te zijn.” Daarnaast zijn er meer mogelijkheden waarin VR uitkomst biedt. “Wanneer iemand sociale angsten heeft en je samen op straat gaat, heb je niet de optie om de straat te reguleren. De bril biedt de mogelijkheid om een situatie zoals de staat te simuleren, maar heb je controle over hoe de mensen zich op straat gedragen,” vult Erik aan. De sleutel ligt bij deze controle: “Als we teruggaan naar de straat: als mijn cliënt zich goed voelt op de rustige straat, kan ik meer mensen op deze straat neerzetten, terwijl als de cliënt het spannend vindt ik de mensen weg kan halen. Doordat het digitaal gereguleerd is, hebben wij zelf perfect in de hand hoe de situatie op de bril verloopt.”

De nascholing  

“Onbekend maakt onbemind,” vertelt Erik, “met deze nascholing hopen we een idee geven aan PMT’ers van wat ze allemaal met VR kunnen.” Om die reden is de nascholing ook meer ingericht als proeverij waarin de verschillende mogelijkheden van VR uitgelicht worden. Het gaat er niet om mensen direct te instrueren hoe het gebruikt dient te worden, maar is met name bedoeld voor de PMT’er die zijn palet wil verbreden. “Het is in die zin een tool,” zegt Danny, “een aanvulling op wat er nu is, geen vervanging van de huidige mogelijkheden. Het is namelijk een hele andere methode om iemand te helpen.” In sommige gevallen is VR ook helemaal geen optie. “Mensen die te maken hebben met hallucinaties of last hebben van een gameverslaving, hebben bijvoorbeeld minder baat bij VR. In de cursus willen we ook laten zien wanneer het geschikt is,” voegt Danny toe. “We hopen PMT’ers de eerste handvaten te bieden om VR te verkennen zodat iemand voor wie VR in eerste instantie heel ver weg is, het ineens een optie wordt,” besluit Erik.