Ontwikkel een inspirerende lerende cultuur in jouw (school)organisatie met de deeltijdmaster Learning & Innovation in Zwolle.
Je verdiept je in kennis- en leertheorieën, veranderkunde en begeleidingsmethoden. Door kritisch na te denken over trends en processen, breng je de belangrijkste vraagstukken binnen jouw organisatie in kaart. Samen met collega's en andere betrokkenen vertaal je deze inzichten naar effectieve oplossingen. Zo werk je aan een sterk gedragen visie, missie en beleid rondom leren.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Learning & Innovation
De deeltijdmaster Learning & Innovation is zo opgezet dat je naast je werk of andere taken volop de ruimte krijgt om alle kennis en vaardigheden op te doen die je straks nodig hebt om die volgende stap te zetten.
-
-
Inhoud studie
De studie focust op onderwijsontwikkeling en innovatie- en veranderprocessen. Je pakt een innovatievraag binnen jouw school aan en voert kleinschalig onderzoek uit. Inspiratie hiervoor komt van experts, vakliteratuur, medestudenten en oud-studenten.
Opbouw master Learning & Innovation
Je leert samen te innoveren voor beter onderwijs. Met je medestudenten ga je aan de slag met samenwerkend leren, ontwerpen, veranderen, reflecteren en onderzoeken. Je verdiept je in duurzame onderwijsontwikkeling en theoretische concepten. En we kijken naar hoe de theorie zich verhoudt tot jouw dagelijkse praktijk.
In het eerste jaar ontwikkel je je tot inhoudelijk expert. In het tweede studiejaar voer je een masterproject uit dat is gelinkt aan jouw praktijk. In masterclasses en werkcolleges werk je aan teamontwikkeling, professionalisering, innovatie, teamcommunicatie en leiderschap. Onderdeel van de studie is een internationaliseringsactiviteit.
Leerlijnen en modules
De studie bestaat uit twee leerlijnen en vijf modules. De modules bestaan uit vijf bijeenkomsten. Tijdens het eerste jaar volg je vier van deze modules. In het tweede jaar staat de laatste module 'Projecten en kwaliteit in onderwijsorganisaties' op het programma.
Bekijk de inhoud van de modules (pdf)
Begeleiding
Tijdens deze master word je begeleid door een studiecoach. Bij alle opdrachten die je op jouw school uitvoert, is je werkgever verantwoordelijk voor de begeleiding en het mogelijk maken van jouw leerproces.
Veldadviesraad
De educatieve masters van Windesheim hebben een veldadviesraad (VAR) in het leven geroepen. De VAR vergadert enkele keren per jaar met de educatieve masteropleidingen van Windesheim om de inhoud van het programma te bespreken. Zo blijven de masters aangesloten op de praktijk.
-
Leerlijnen
Het masterprogramma Learning & Innovation kent twee leerlijnen:
- Onderzoeksleerlijn
- Integrale ontwikkellijn/InnoLabs
Onderzoeksleerlijn
In het eerste jaar is de onderzoeksleerlijn verweven met de modules. Je ontwikkelt zo je competenties voor het uitvoeren van kleinschalig praktijkgericht onderzoek. Vanaf het tweede jaar pas je deze competenties toe in je masterproject. In je masterproject focus je je op kennisconstructie, professionalisering of innovatie. Je scope daarbij is onderwijsverbetering in je eigen context en/of daarbuiten. Door een accent te kiezen, houd je je masterproject haalbaar.
Integrale ontwikkellijn/InnoLabs
In de integrale ontwikkellijn verbind je theorie en praktijk. De studiecoach begeleidt je en is aanspreekpunt. Persoonlijke leervragen en actuele casuïstiek uit de praktijk staan centraal in jouw professionele identiteitsontwikkeling. Je trekt er dan ook op uit om met concrete vraagstukken aan de slag te gaan. En je kijkt ook naar praktijken die buiten jouw (school)organisatie vallen. Je ontwikkelt een persoonlijke professionele praktijktheorie waarbij het accent in het eerste jaar ligt op je rol als inhoudelijk expert. In het tweede jaar ligt het accent op je rol als initiator en begeleider van leren van jouw doelgroep, team en organisatie. Deze rolontwikkeling is verweven met je masterproject.
-
Lesdagen en studiebelasting
- De deeltijdmaster start jaarlijks in september en duurt 2 jaar.
- De vaste lesdag van de master is ook voor cohort 2025-2026 vrijdag. Houd hiervoor de gehele dag beschikbaar.
- Reken op gemiddeld 20 uur studiebelasting per week, inclusief de lessen. Daarnaast is er ruimte voor zelfstudie en ontmoeting met medestudenten.
-
Werkplek
De opleiding bestaat uit een wisselwerking tussen de theorie en praktijk. Vanaf dag één werk je aan onderwijsinnovaties. Uit jouw eigen praktijk, maar je denkt ook mee over maatwerkoplossingen voor medestudenten. In innovatielabs leg je een verbinding tussen de theorie, je dagelijkse praktijk en de leerstof uit de modules.
Jouw werkplek om te leren en innoveren
Je werkt gedurende de masteropleiding in een onderwijssetting waarbij de volgende richtlijnen gelden:
- Je beschikt over een relevante werkplek voor minimaal 2 dagdelen waar je opdrachten kunt uitvoeren.
- Je bent op je werkplek (binnenkort) betrokken bij onderwijsinnovatie, schoolontwikkeling en het begeleiden van collega’s.
Voor wie?
De master is geschikt voor leraren met minimaal 3 jaar ervaring in het onderwijs. Je wordt gezien als kartrekker en netwerker. Je bent een denker en doener en je houdt van experimenteren en onderzoeken. In jouw werkomgeving krijg je de gelegenheid om verantwoordelijkheid te dragen, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van doorlopende leerlijnen.
-
Losse modules
Wil jij je kennis verbreden, maar (nog) niet de volledige master volgen? Kies dan voor een of meerdere losse modules.
Je kunt je tot uiterlijk 1 week voor de start van een module inschrijven.
Bekijk de inhoud van de modules (pdf)
Toelating
Je hebt minimaal hbo- of wo-niveau nodig. In bijzondere gevallen kan van deze eis afgeweken worden. Neem daarvoor contact op.
Bewijs van deelname
Je ontvangt een bewijs van deelname als je aan de volgende eisen voldoet:
- Je bent aanwezig geweest bij alle bijeenkomsten.
- Je hebt de bijbehorende literatuur gelezen.
- Je hebt de opgedane kennis toegepast en geëxperimenteerd in je eigen praktijk.
Verklaring
Als je ook de bijbehorende beroepsopdracht uitvoert en daarbij een product inlevert, ontvang je een verklaring. Deze verklaring, samen met het beroepsproduct voorzien van feedback, kun je gebruiken voor je portfolio. Dit is vooral nuttig als je van plan bent om in de komende jaren de volledige master af te ronden.
Schrijf je je binnen vier jaar alsnog in voor de master? Dan kun je, afhankelijk van de leerroute die je kiest, een maatwerktraject aanvragen om de opleiding versneld te volgen.
Lesdata
Je krijgt op vrijdag les op hogeschool Windesheim in Zwolle. Afhankelijk van de module die je kiest, wordt deze in de ochtend of de middag gegeven. Elke module bestaat uit 5 bijeenkomsten en een online introductiebijeenkomst waar je meer informatie krijgt over het volgen van de module.
Module Lesdata Projecten en kwaliteit in onderwijsorganisaties 13 sep, 20 sep, 4 okt, 28 okt, 25 okt. Veranderen in het perspectief van leren 20 sep, 27 sep, 4 okt, 18 okt, 25 okt. Innovatief ontwerpen van onderwijs 22 nov, 6 dec, 13 dec, 10 jan, 17 jan. Digitale innovaties in onderwijs 11 apr, 25 apr, 16 mei, 23 mei, 6 jun. Kosten
Voor een module in de 1e en 2e periode van studiejaar 2024-2025 betaal je 605,- euro. Voor de 3e en 4e periode, (dat is vanaf februari 2025) betaal je 650,- euro per module.
Het betreft onderwijs in kleine groepen.Alle modules kunnen los gevolgd worden, op individuele basis of op groepsniveau. Het betreft kleinschalig en intensief onderwijs.
Aanmelden
Je vindt alle losse modules verderop op deze pagina. Daar kun je je meteen aanmelden. Je kunt je tot uiterlijk 1 week voor de start van een module inschrijven.
-
Deze opleiding biedt ook losse modules aan
In deze mastermodule leer je hoe je op een duurzame manier digitale innovaties, zoals generatieve AI, vertaalt naar het onderwijs. Je krijgt inzichten in hoe je deze digitale middelen kunt toepassen en hoe je hiermee onderwijskundige vraagstukken kunt behandelen. Ook leer je hierop te reflecteren en veranderstrategieën te ontwikkelen.
Toelatingseisen
-
-
Vooropleiding
Je hebt vóór 1 september een van de volgende diploma's nodig:
- Hbo-bachelor
- Wo-diploma
- Diploma van vergelijkbaar niveau
- Buitenlands diploma van vergelijkbaar niveau. Je moet daarnaast voldoen aan de taaleis. Meer over het buitenlands diploma.
-
Werk(ervarings)eis
Je werkt gedurende de master in een onderwijssetting. Daarbij gelden de volgende richtlijnen:
- Je hebt minimaal 3 jaar werkervaring in het onderwijs.
- Je beschikt over een relevante werkplek voor minimaal 2 dagdelen waar je opdrachten kunt uitvoeren.
- Je bent op je werk (binnenkort) betrokken bij onderwijsinnovatie, schoolontwikkeling en het begeleiden van collega’s.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je master Learning & Innovation
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na het succesvol afronden van deze master mag jij je Master of Education (MEd) noemen. Je kent nu de inhoudelijke en procesmatige kant van innovatie in het onderwijs en/of in andere organisaties. Van het begin tot het bewaken van de kwaliteit. Je kunt in jouw (school)organisatie een voortrekkersrol vervullen bij het in gang zetten van duurzame (onderwijs)vernieuwingen. Zo zorg je voor meer leerplezier en geef je een positieve impuls aan alle leerresultaten.
Naast je rol als leerkracht ben je ook inzetbaar als projectleider of procesbegeleider bij onderwijskundige veranderingen. Bijvoorbeeld op het vlak van ICT in het onderwijs, kwaliteitszorg en visieontwikkeling.
-
Vakgebied
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van school- en docentontwikkeling. We bieden scholingsprogramma's die perfect passen bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
2 jaar
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.601,- voor 2025 - 2026. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Let op! In 2025 vraag je de lerarenbeurs aan tussen 1 februari en 15 maart op de website van DUO.
Houd ook rekening met extra kosten voor readers en boeken.
Meer informatie
Highlights hbo-master
- Stel een vast of flexibel studieprogramma samen. Jouw integrale rolontwikkeling staat hierin centraal.
- Je krijgt persoonlijke begeleiding van je studiecoach.
- De master is goed te combineren met werk en/of privé.
- Alumni geven deze opleiding een 8,1.
- Leidinggevenden van alumni geven het rapportcijfer 7,9 voor de waarde van de opleiding voor de beroepspraktijk.
- Na 2 jaar ontvang je een erkende mastertitel.
- De inhoud van de opleiding is samen met het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen tot stand gekomen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?
Heb je specifieke vragen over de opleiding? Neem dan contact op met onze voorlichter Marlies Jansen-Nijhof.
0900-8899(opent in nieuw tabblad) j.m.nijhof@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)