Weten hoe onderwijsinnovaties kunnen bijdragen aan rijke kansen in het onderwijs?
Het lectoraat Onderwijsinnovatie en ICT focust zich op onderwijsinnovaties die leiden tot duurzamere en betekenisvolle ontwikkelings- en leerprocessen voor leerlingen en studenten. In dat kader onderzoeken we onder meer of en hoe nieuwe technologieën waardevol kunnen zijn voor het leren en ontwikkelen van leerlingen en studenten. Ook ontwerpen we interventies voor (digitale) geletterdheid en vakdidactisch redeneren. Ons ontwerponderzoek gebeurt in samenwerking met opleidingen, scholen en maatschappelijke partners, waar we ernaar streven om gezamenlijk in iteratieve stappen, tot optimaal werkbare innovaties te komen.
Onze projecten
-
Digital (professional) agency
Digital agency is het vermogen om op een verantwoordelijke manier om te gaan met en invloed uit te oefenen op je digitale omgeving (thuis, school, werk, maatschappij). Dit vergt (digitale) geletterdheid. We bevorderen digital agency door kennisconstructie en door het ontwerpen van praktische handvatten voor onderwijs in (digitale) geletterdheid.
-
Digitale geletterdheid
In dit project zijn we op zoek naar de stand van zaken ten aanzien van digitale geletterdheid in het Nederlandse onderwijs.
-
-
Duurzaam leren
Duurzaam leren betekent dat kennis beklijft over langere termijn en dat er transfer optreedt naar andere situaties. Denkstimulerend lesgeven speelt een belangrijke rol binnen de didactiek voor duurzaam leren. Samen met opleidingen, scholen en instellingen doen we ontwerponderzoek voor duurzame didactiek.
-
BRLO/VELON Herziening Beroepsregistratie voor lerarenopleiders
De registratie en prolongatie voor leraren opleiders wordt herzien.
-
Opleiden over grenzen van po-vo heen
Het Landelijk Expertisecentrum PO-VO wil bijdragen aan een verdere verbetering van het (opleidings)onderwijs aan 8- tot 14-jarigen. Het Expertisecentrum biedt (aanstaande) leraren en andere onderwijsprofessionals kennis die bijdraagt aan een ononderbroken ontwikkeling en het bevorderen van gelijke kansen voor deze leerlingen
-
Het hart van Windesheim Educatie
Onderzoek naar de gedeelde identiteit van domein B&E
-
-
E-didactiek
Binnen deze onderzoekslijn leveren we een bijdrage aan de bewuste keuze van ICT toepassingen en de doordachte inzet daarvan in het onderwijs. Om deze doordachte inzet te ondersteunen, onderzoeken we het vakdidactisch redeneren over de inzet van ICT tijdens het ontwerp, het gebruik en de evaluatie van technologische toepassingen voor leren.
-
XR technologie voor onderwijs
We onderzoeken hoe XR toepassingen zijn opgebouwd, didactisch worden ingezet en welke potentiële bijdrage een toepassing aan het onderwijs kan leveren.
-
Keuzes voor ICT
Verkennend onderzoek welke aspecten een rol spelen bij de keuze voor een ICT-opleiding. Op basis van de resultaten zijn aanbevelingen voor beleid en praktijk gegeven.
-
-
Samen Opleiden
Samen opleiden vergt dat opleidingen en scholen samen didactiek ontwikkelen voor duurzaam leren op de werkplek. We ondersteunen ze daarbij met ontwerponderzoek, met name gericht op vakdidactisch redeneren.
-
Leven lang ontwikkelen in zorg en welzijn via Praktijkgestuurde deeltijdroutes
In de Praktijkgestuurde route is de praktijkvraag van de lerende het uitgangspunt waar het onderwijs zich vervolgens omheen vouwt. Door de toekenning van de Nederlandse Onderwijspremie (2023) zijn we in staat om de doorontwikkeling van de PGR verder vorm te geven door en te ondersteunen met onderzoek gericht op het samen werken en leren van de betrokkenen.
-
BRLO/VELON Herziening Beroepsregistratie voor lerarenopleiders
De registratie en prolongatie voor leraren opleiders wordt herzien.
-
Opleiden over grenzen van po-vo heen
Het Landelijk Expertisecentrum PO-VO wil bijdragen aan een verdere verbetering van het (opleidings)onderwijs aan 8- tot 14-jarigen. Het Expertisecentrum biedt (aanstaande) leraren en andere onderwijsprofessionals kennis die bijdraagt aan een ononderbroken ontwikkeling en het bevorderen van gelijke kansen voor deze leerlingen
-
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Onderwijsinnovatie en ICT publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Similarities and differences in teaching behavior for honors and regular bachelor’s education
Examining student profiles for dealing with wickedness
What need-supportive and need-thwarting teaching behaviors do university teachers use in their honors classes?
Digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs : een reviewstudie ter voorbereiding op het peilingsonderzoek digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs van 2026
Flexibility in an online learning environment : perceptions of parttime students in higher education
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Anneke Smits.
Blog Geletterdheid en Schoolsucces(opent in nieuw tabblad) Blog Onderwijsinnovatie en ICT(opent in nieuw tabblad)