Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Goed Leven met Dementie

Banner image

Op de hoogte blijven?

Lees onze nieuwsbrief Gezond en Wel met Kennis
Inleiding

Weten hoe we bijdragen aan een goed leven met dementie?

Het aantal mensen met dementie in Nederland neemt sterk toe. Een groot deel van hen woont thuis. In onze omgeving krijgen we dus steeds meer te maken met dementie. Niet alleen de (toekomstige) professionals in de zorg, maar ook binnen de familie, vriendenkring, in de wijk, bij een vereniging of in winkels. Binnen het lectoraat Goed Leven met Dementie vinden we het belangrijk dat er naast de uitdagingen die dementie met zich meebrengt, ook aandacht is voor wat er wél kan. Aandacht voor behoud van autonomie, inclusie, participatie, waardigheid, welbevinden en zingeving. We doen praktijkgericht onderzoek en verbinden dit met het onderwijs. Zo kunnen (toekomstige) professionals de meest recente onderzoeksbevindingen meenemen in hun professionele ontwikkeling. Op deze manier dragen we bij aan een goed leven met dementie.

Lees meer over onze focus

Onderzoeksprojecten
Lectoren en onderzoekers

De gesprekswijzer in de praktijk

Voor professionals kan het lastig zijn om een gesprek over de toekomst aan te gaan met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Om hen daarbij te helpen is de Gesprekswijzer ontwikkeld die de professional kan gebruiken voor het gesprek over zorg en ondersteuning, nu en in de toekomst.

Voor (thuiswonende) mensen met dementie en hun naasten is het namelijk belangrijk om vroegtijdig het gesprek over toekomstige zorg en ondersteuning aan te gaan. De persoon met dementie is dan beter in staat om zijn of haar voorkeuren aan te geven. In deze video wordt duidelijk hoe de Gesprekswijzer kan helpen bij het aangaan van zo’n gesprek.

Ontmoet onze lector en onderzoekers

Teaser image

Dr. ir. Simone de Bruin, lector

Simone de Bruin is lector Goed Leven met Dementie. Zij werkt aan innovaties voor goed leven met dementie, en verbindt onderzoek, praktijk en onderwijs om de implementatie hiervan te bevorderen.

Teaser image

Dr. Franka Bakker, associate lector

Dr. Franka Bakker is associate lector Goed Leven met Dementie. Zij richt zich op o.a. op een goed en zinvol leven voor mensen met dementie en hun naasten.

Teaser image

Dr. Leontine Groen-van de Ven, senior onderzoeker

Dr. Leontine Groen – van de Ven werkt als hoofddocent en senior onderzoeker bij het lectoraat en richt zich op persoonsgerichte – en interculturele zorg bij mensen met dementie.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Gili Yaron, senior onderzoeker

Dr. Gili Yaron werkt bij het lectoraat als senior onderzoeker. Zij verkent hoe de relaties tussen mensen met dementie, naasten en andere betrokkenen verbeterd kunnen worden.

Teaser image

Gözde Duran, onderzoeker

Gözde Duran is een neuropsycholoog en doet bij het lectoraat onderzoek naar toegankelijke dementiezorg voor migranten.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Birgit van Ee, onderzoeker

Birgit van Ee is sociaal geograaf en psycholoog. Zij verkent o.a. in een internationale context hoe professionals meer inzicht kunnen krijgen in het innerlijk leven van mensen met dementie.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Geraldine Visser, onderzoeker

Geraldine is gerontoloog en onderzoekt natuur en dementie en cultuursensitief werken. Ze is docent bij de minor Goed leven met dementie en projectleider van de post-hbo casemanagement dementie.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Leonie Copraij, onderzoeker

Leonie volgde de master Human-Technology Interaction. Ze onderzoekt en verbindt learning communities die zich inzetten voor een goed leven voor mensen met dementie en hun naasten.

Teaser image

Anouk Jansen, onderzoeker

Anouk gebruikt kennis uit haar opleiding Industrieel Product Ontwerpen & Gezondheidswetenschappen om toepassingen in de zorg beter te laten aansluiten op mensen met dementie, naasten en professionals.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Janet Kok-van de Vosse, projectcoördinator

Janet biedt ondersteuning aan de lector en de projectleiders rondom de projecten op gebied van organisatie, communicatie, administratie en eventmanagement.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Publicaties

Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties

Onze lectoren en onderzoekers van het lectoraat Goed Leven met Dementie publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.

Goed Gesprek Methode : In gesprek over het (in)formele netwerk van de persoon met een zorgbehoefte, met aandacht voor de culturele en religieuze identiteit.

  • 1 oktober 2024
  • Andersoortig materiaal
  • Gözde Duran-Kirac

Discussing methodological gaps in psychosocial intervention research for dementia : an opinion article from the INTERDEM Methodology Taskforce guided by the MRC framework

  • 26 september 2024
  • Bijdrage aan periodiek
  • Sarah Bartels, Simone de Bruin

Green care farms and other innovative settings

  • 1 juli 2024
  • Boekdeel
  • Hilde Verbeek, Ingeborg Pedersen, Bram de Boer, Simone de Bruin

Samen werken aan kwaliteit van leven bij dementie : zeven lessen van leergemeenschappen

  • 1 juni 2024
  • Andersoortig materiaal
  • Gili Yaron, Petra Boersma, Robbert Gobbens, Simone de Bruin

In constant search of the good: a qualitative study into insiders’ perspectives on living well with dementia

  • 1 februari 2024
  • Artikel
  • Gili Yaron, Franka Bakker, Simone de Bruin
Producten

Een aantal producten uitgelicht

De Gesprekswijzer is ontwikkeld voor zorgverleners in de eerstelijn en ondersteunt hen bij het tijdig bespreken van de palliatieve fase en het vormgeven van proactieve zorgplanning bij mensen met dementie.

 

Naar De Gesprekwijzer(opent in nieuw tabblad)

Het Goed Leven Model biedt professionals die werken met ouderen een holistische blik op ouder worden.

 

Lees meer over het framework

Het stappenplan gezamenlijke besluitvorming dementie is ontwikkeld om zorgprofessionals te ondersteunen in hun gespreksvoering met mensen met dementie.

 

Download het stappenplan

Netwerkbijeenkomsten

Netwerk Cultuursensitieve Zorg en Dementie

Naast het coördineren en uitvoeren van onze onderzoeksprojecten, zijn we ook betrokken bij diverse andere activiteiten. Zo organiseren wij vanuit ons lectoraat bijvoorbeeld meerdere keren per jaar een netwerkbijeenkomst voor professionals en in samenwerking met de gemeente Zwolle netwerkbijeenkomsten voor bestuurders rondom het thema migranten met dementie. Het doel van deze netwerken is om bestuurders en professionals uit verschillende sectoren de mogelijkheid te bieden om de nieuwste kennis en inzichten rondom dit thema uit te wisselen en met elkaar te netwerken. Dit biedt hen de kans om krachten te bundelen en te leren van elkaars expertise en ervaring. Bestuurders en professionals uit zorg, welzijn, onderwijs en beleid zijn van harte welkom om aan te sluiten.

Meer informatie, of wilt u een bijdrage leveren aan één van onze bijeenkomsten? Neem dan contact op met Gözde Duran via g.duran@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad). Of klik op de link hieronder en ontvang informatie en uitnodigingen van het netwerk Cultuursensitieve Zorg en Dementie. 

Contact

Meer weten?

Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Simone de Bruin.

Nieuws

Blijf up-to-date

Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Europese prijs voor lectoraat Goed Leven met Dementie

18 oktober 2023
Teaser image

Zinvolle gesprekken bij culturele verschillen in dementiezorg

17 januari 2023
Teaser image

3 miljoen naar dementie-onderzoek: Windesheim dicht de kloof tussen theorie en praktijk

10 november 2022
Teaser image

Met VRbeelding een genuanceerder beeld creëren van leven met dementie

13 september 2022
Teaser image

Enable-dem: learning communities om innovaties in dementiezorg te accelereren

22 juni 2022
Teaser image

Rede Windesheimlector Goed Leven met Dementie: “Vergeten we de mens niet?”

11 november 2021
Teaser image

Onderzoek naar migranten met dementie en hun toegang tot de zorg

22 september 2021
Teaser image

‘Ik voel me verplicht om iets waardevols te doen met deze data’

20 september 2021
Teaser image

‘Zingeving gaat juist om het alledaagse’

1 april 2021