Bewegen, School en Sport
Op de hoogte blijven?
- Home(opent in nieuw tabblad) /
- Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
- Lectoraten(opent in nieuw tabblad) /
- Bewegen School en Sport
Weten hoe wij werken aan beter bewegen?
Het lectoraat Bewegen, School en Sport doet en begeleidt onderzoek naar het beweeg- en sportgedrag van mensen, in het bijzonder binnen de context van de school en sportvereniging. Het onderzoek is praktijkgericht. Dat betekent dat docenten bewegingsonderwijs de kennis uit onderzoek direct in hun werk kunnen toepassen. Voorbeelden van vragen die aan de orde komen zijn: Hoe leren kinderen bewegen, en hoe verbeteren we het motorische leren? Wat is de maatschappelijk rol en betekenis van sport? Wat is de relatie tussen de sportvereniging en bewegingsonderwijs? Wat zijn de maatschappelijke effecten van een bepaald sportbeleid?
Onze projecten
-
Wij(k) in Beweging
- Bewegen, school en sport
- 1 november 2024 - 1 september 2027
Wij(k) in Beweging (WiB) onderzoekt op wijkniveau systemische barrières voor sport- en beweegdeelname en ontwikkelt samen met bewoners en lokale partners oplossingen.
-
SLO concept-kerndoelen
- Bewegen, school en sport
- 1 november 2024 - 1 december 2025
Ontwikkelen van nieuwe concept-kerndoelen voor het vakgebied Bewegen en Sport.
-
Overijssel beweegt voor gezondheid
- Bewegen, school en sport
- 1 april 2024 - 31 december 2025
Het project richt zich op het verhogen van de sport- en beweegparticipatie bij mensen in een kwetsbare sociaaleconomische positie.
-
Actief systeem voor een actieve start
- Bewegen, school en sport
- 1 april 2024 - 31 maart 2027
In Actief Systeem voor een Actieve Start (ASAS) onderzoekt een multidisciplinair consortium hoe beweging en motorische ontwikkeling van 0-3 jarige kinderen kan worden ondersteund.
-
SPRONG MOOI PASS
- Sportpedagogiek; Bewegen, school en sport
- 1 maart 2024 - 1 maart 2028
Professionalisering om een sprong te maken van lokale Actie naar Systeemverandering voor Sport en bewegen (PASS).
-
Rugby Nederland
- Bewegen, school en sport
- 1 februari 2024 - 1 februari 2025
Een onderzoek naar sportiviteit binnen de rugbysport.
-
Spelsportdidactiek in bewegen en sport
- Bewegen, school en sport
- 1 januari 2024
Dit doorlopende project van het lectoraat onderzoekt, ontwerpt en publiceert in verschillend projecten over het ontwerpen van leerrijke omgevingen in spelsporten en bijpassende didaktiek voor lesgevers.
-
Speel je vrij
- Bewegen, school en sport
- 1 september 2023 - 31 juli 2025
Veel kinderen bewegen niet voldoende en niet voldoende goed, zo ook in de Aa-landen en Holtenbroek in Zwolle. Centraal staat de behoefte om kinderen met motorische achterstanden en/of beweegarmoede te ondersteunen.
-
Living lab Bewegen en ontmoeten in Pierik
- Bewegen, school en sport
- 1 juni 2023 - 1 december 2024
In de wijk de Pierik ligt Sportpark Marslanden, en groot sportpark waar elf sportverenigingen zich huisvesten. Maar toch sporten en bewegen de inwoners van de Pierik gemiddeld minder dan de Zwollenaar. Hoe kan dit? Met dit living lab willen we daar proberen een antwoord op te vinden. De insteek is om samen met de inwoners in de wijk een sport- en beweegaanbod te ontwerpen, die aansluit bij hun wensen en behoeften.
-
Differentiëren met expliciete en impliciete motorische leermethoden in speciaal (basis)onderwijs
- Bewegen, school en sport
- 1 januari 2023 - 31 januari 2025
Bewegingsonderwijzers in het speciaal (basis)onderwijs streven naar succeservaringen van hun leerlingen bij het (leren) bewegen. De diverse en complexe gedrags- en beweegproblematiek van de leerlingen stelt hen echter dikwijls voor de didactische vraag welke leermethode voor welke (groep) leerling(en) geschikt is om het bewegen te verbeteren. Zelfs ervaren bewegingsonderwijzers ondervinden daarbij handelingsverlegenheid: “Dit werkt niet voor deze leerling, wat nu?”
-
Peiling Sport en Bewegen
- Bewegen, school en sport
- 1 januari 2023 - 31 december 2024
In de peiling Sport en Bewegen 2023-2024 onderzoekt op basis van grootschalige dataverzameling inzicht in het niveau van de beweegcompetenties van groep-8 leerlingen op Nederlandse basisscholen.
-
Jeugdvolleybal nieuwe spelvormen living lab
- Bewegen, school en sport
- 1 januari 2023 - 31 december 2027
In dit project werken we samen aan het creëren van leerrijke omgevingen in jeugdvolleybal.
-
Digitalisering in de gymles
- Bewegen, school en sport
- 1 januari 2022 - 31 december 2022
Beweeggames, video’s en tablets. Wat is de meerwaarde ervan in het bewegingsonderwijs? Dit wordt onderzocht in het project Digitalisering in de gymles.
-
The Supportive Sport Club
- Bewegen, school en sport; Bewegen, gezondheid en welzijn
- 1 januari 2022 - 31 december 2025
Het doel van the Supportive Sports Club is om een passend sportaanbod te creëren voor kinderen van 6 t/m 12 jaar die niet lekker meekomen op sociaal, emotioneel en/of gedragsvlak in de gemeente Dronten.
-
Terugkijken met een tablet
- Bewegen, school en sport
- 1 januari 2020 - 31 december 2023
Bewegingsonderwijzers maken steeds vaker gebruik van digitale videovoorbeelden (of: modellen). Leerlingen gebruiken bijvoorbeeld een iPad met allerlei voorbeeld hoe ze een activiteit het beste uit kunnen voeren. Het gebruik van deze videovoorbeelden roept allerlei vragen op.
-
Engaging socially vulnerable adults through sports: a research to understand and increase the societal impact of sport
- Bewegen, school en sport
- 1 januari 2020 - 1 augustus 2024
Sport is goed voor je gezondheid, je conditie en zorgt voor plezier. Maar daarnaast kan deelname aan sport positief zijn voor je persoonlijke ontwikkeling, zoals de ontwikkeling van life skills. Mensen in een sociaal kwetsbare positie kunnen hier baat bij hebben, maar wetenschappelijk onderzoek hiernaar is nog schaars. Met het project LETS springen we hierop in. Hoe kunnen bijvoorbeeld life skills, ontwikkeld tijdens het sporten, zich vertalen naar positieve ontwikkelingen in het dagelijks leven? En hoe kunnen we de ontwikkeling van life skills in een sportcontext faciliteren?
-
Het oog van de meester
- Bewegen, school en sport
- 1 december 2019 - 31 maart 2025
Het oog van de meester: een studie naar de perceptuele bekwaamheid van docenten in het bewegingsonderwijs
-
Smart Sport Exercises
- Bewegen, school en sport
- 1 september 2018 - 1 maart 2021
In het project wordt onderzoek gedaan naar LED-vloertechnologie en de bijdrage die deze technologie kan leveren aan het ‘slimmer’ maken van volleybaltrainingen
-
Sport voor Participatie
- Bewegen, school en sport
- 1 januari 2018 - 31 december 2020
Op diverse plekken wordt sport ingezet om de maatschappelijke participatie van mensen in de maatschappelijke opvang, detentie en via reclassering te bevorderen. Het lectoraat doet in samenwerking met de Hogeschool Utrecht, Stichting Life Goals, Leger des Heils, Dienst Justitiële Inrichtingen en Reclassering Nederland onderzoek naar de vraag hoe sport succesvol is in te zetten om de maatschappelijke participatie van deze doelgroepen te bevorderen.
-
Leren Zelfreguleren
- Bewegen, school en sport
- 1 augustus 2017 - 31 december 2025
Zelfregulatie is het zelfstandig plannen, monitoren en evalueren van een vaardigheid. Het draagt in het bewegingsonderwijs bij aan een duurzame deelname van leerlingen aan beweegactiviteiten en zou daarom een belangrijke plaats moeten hebben in de lessen.
Ons lectoraat in beeld
Een slimme ICT-vloer kan elke beweging van individuele sporters registreren, maar ook de bewegingspatronen van een heel team tijdens een wedstrijd. Het lectoraat onderzoekt de mogelijkheden en toepassingen van de data die deze digitale vloeren voortbrengen. Een slim gebruik komt ten goede aan coaches, trainers en docenten die prestaties in de toekomst beter willen monitoren en hun trainingsmethodieken willen verbeteren. Of het onderwijs nog beter willen afstemmen op de wensen en behoeften van sporters en bewegers. Onze lector test de vloer alvast uit met een sportdocent.
Ontmoet onze lector en onderzoekers
Dr. Ivo van Hilvoorde, lector
Dr. Ivo van Hilvoorde is sportfilosoof en lector Bewegen, School en Sport. Hij onderzoekt onder meer de kwaliteit van bewegingsonderwijs en de relatie met de (georganiseerde) sport.
Dr. Jeroen Koekoek, associate lector
Jeroen is associate lector Bewegen, School en Sport. In zijn werk houdt hij zich bezig met pedagogisch-didactische vragen op het terrein van bewegingsonderwijs en sport, in het bijzonder vakdidactiek.
Wytse Walinga, onderzoeker
Wytse Walinga is docent en onderzoeker op het gebied van leerprocessen in spelsporten. Na de Calo studeerde hij Bewegingswetenschappen aan de VU met als focus motorisch leren en sportpsychologie.
Dr. Corina van Doodewaard, senior onderzoeker
Corina is hogeschoolhoofd- en pedagogiekdocent op de Calo. In het lectoraat onderzoekt zij sociaalpedagogische vraagstukken rondom bewegen met een focus op diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)John van der Kamp, onderzoeker
Onderzoeker John van der Kamp is opgeleid tot bewegingswetenschapper, en nu werkzaam als universitair docent en onderzoeker bij de VU en buitengewoon hogeschoolhoofddocent bij Windesheim in Zwolle.
Mariette van Maarseveen, onderzoeker
Mariëtte van Maarseveen is docent en onderzoeker bij het lectoraat. Zij houdt zich vooral bezig met leren bewegen en de perceptuele bekwaamheid van docenten.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Liselot ter Hamsel, onderzoeker
Liselot is werkzaam als adviseur Sport & Bewegen bij Sportservice Overijssel en betrokken bij het lectoraatsproject Engaging socially vulnerable adults through sports.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Joop Duivenvoorden, onderzoeker
Joop Duivenvoorden is docent bij de Calo en onderzoeker bij het lectoraat. Zelfregulatie, motorisch leren en digitalisering in het bewegingsonderwijs spelen daarbij een centrale rol.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Marck de Greeff, docent-onderzoeker
Marck is docent-onderzoeker. Zijn focus ligt op het creëren van een passend sportaanbod voor kinderen met een fysieke beperking of kinderen die niet meekomen op sociaal, emotioneel en/of gedragsvlak
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Justus Beth, onderzoeker
Justus Beth is werkzaam als docentonderzoeker bij het lectoraat. In zijn werk houdt hij zich bezig met pedagogische, didactische en filosofische vragen op het terrein van sport en bewegingsonderwijs.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Güven Alarslan, onderzoeker
Met een achtergrond in Biomedical Sciences (BSc) and Health-Care Management (MSc) richt Güven zich als PhD-student op verandering door sportprogramma’s voor sociaal kwetsbaren.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Marieke Fix, onderzoeker
Marieke is bewegingswetenschapper. Ze richt zich op stimulering van een actieve leefstijl bij jongeren. Ze werkt mee aan het project Overijssel Beweegt voor Gezondheid.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Bewegen, School en Sport publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
De invloed van (school) sport op schoolbinding en schoolprestaties
- 1 januari 2015
- Rapport
- Arnold Bronkhorst, Ivo van Hilvoorde, Niek Pot
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Ivo van Hilvoorde.
Blijf up-to-date
Boekpresentatie 'Als 't maar geen voetballer wordt'
Op 28 maart presenteert Marieke Fix het boek ‘Als ‘t maar geen voetballer wordt’. Samen met medeauteur Art Langeler omschrijft ze in dit boek herkenbare situaties op de voetbalclub. Op humoristische wijze leggen ze deze situaties onder de loep en schetsen daarmee het beeld van de vereniging de niet is opgebouwd om alle kinderen te houden. Met het boek hopen ze ouders, trainers en andere mensen binnen de vereniging aan het denken te zetten over hoe de voetbalclub een plek kan zijn voor elk kind.
Van NASA-wedstrijd naar duurzame startup: de eerste stappen naar succes
Het Windesheim Centre for Entrepreneurship (WCfE) hielp de ondernemers Rene Daatselaar Baarslag en David Dijkstra bij het uitbouwen van hun startup. De jonge ondernemers zetten nu met hun bedrijf de stap naar de volgende fase!
Leren van leerlingen binnen 2LW via Lesson Study
Zicht krijgen op het leren van leerlingen is een belangrijke uitdaging voor leraren in het voortgezet onderwijs. Thijs Hemmer en Sui Lin Goei, van het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen, zetten Lesson Study in om samen met aanstaande leraren binnen de tweedegraads lerarenopleiding (2LW) van hogeschool Windesheim te werken aan de focus op het leren van leerlingen. Met als doel het onderzoekend vermogen van aanstaande leraren te stimuleren.
Samen werken aan kwaliteit van leven bij dementie
Innovaties vanuit onderzoek zijn hard nodig om de kwaliteit te verbeteren, maar worden onvoldoende benut in de praktijk en in het onderwijs. Dit wordt ook wel ‘de implementatiekloof’ genoemd. Lector Simone de Bruin en senior onderzoeker Gili Yaron van het lectoraat Goed Leven met Dementie delen nu een nieuw SPREAD+ rapport met adviezen voor het dichten van deze kloof.
Jeugdsportvisie KNZB met praktijkgericht onderzoek als basis
De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) heeft in samenwerking met het lectoraat Sportpedagogiek een nieuwe jeugdsportvisie ontwikkeld. Zo willen zij de jeugdzwemsport aantrekkelijker en kindvriendelijker maken. De trend is dat sportdeelname afneemt en zwemmen niet optimaal is afgestemd op kinderen.
Ontdek de Pierik door de ogen van de inwoners
‘Wandelingen de Pierik’ is een wandelboekje die is gemaakt door studenten Sportkunde op basis van de wensen en ideeën van de inwoners van de Pierik. Het boekje is een van de producten van het Living Lab ‘Bewegen en ontmoeten in de Pierik.’ De zes nieuwe wandelingen lopen door en om de wijk. Aan de hand van verschillende feitjes over de geschiedenis, de architectuur, lokale sport- en cultuuraanbieders, faciliteiten voor jong en oud worden de inwoners meegenomen door hun buurt.
Myrna Pelgrum-Keurhorst nieuwe lector Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning
Per 1 februari start Myrna Pelgrum-Keurhorst als lector van het lectoraat Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning. Een samenwerkingsverband tussen Isala, IJsselheem, Icare, Carinova en hogeschool Windesheim. Door praktijk, onderzoek en onderwijs te combineren, wil het lectoraat passende zorg blijven garanderen.
Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg
Onderzoeker Gözde Duran ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek de 'Goed Gesprek Methode’ om zorgprofessionals te helpen in hun werk met mensen met een migratieachtergrond. Gözde is onderzoeker bij het lectoraat Goed leven met Dementie.
Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart
Regio Zwolle loopt voorop als het gaat om brede welvaart, maar er zijn voldoende uitdagingen. Dit komt naar voren uit de Regio Zwolle Monitor 2024. Het rapport beschrijft jaarlijks de stand en ontwikkeling van de economie in Regio Zwolle. De leiding van het onderzoek is in handen van Friso de Vor, senior onderzoeker regionale economie bij het kenniscentrum Technologie.