Wellicht heb je een bijbaan. Dan heb je een arbeidscontract getekend. Je ontvang maandelijks je salaris en als je ziek bent, meld je dat bij je teamleider. Misschien heb je trainingen gevolgd en ben je doorgegroeid naar andere werkzaamheden. Al die aspecten gaan over Human Resource Management.
Als afgestudeerde HRM-er werk je binnen een organisatie en adviseer je het management en directies over het belangrijkste wat een organisatie laat groeien: de medewerkers. Het gaat over het aannemen van nieuwe mensen, salarissen, ontwikkeling en doorstroom van medewerkers. Je kijkt wat de organisatie en wat medewerkers nodig hebben op de korte en lange termijn. Je hebt veel contact met leidinggevenden en met medewerkers.
Dit doe je beschaafd brutaal: je laat, op een professionele manier, van je horen als je een kans ziet voor de organisatie maar ook als je een verbetering voor medewerkers of de organisatie signaleert. Zet je beschaafd brutaal in voor de succesfactor van organisaties: de mens! Jij zet je in voor dé succesfactor van organisaties: de mens. Je coacht talent, zorgt dat mensen vitaal blijven en adviseert het management. Heb jij die overtuigingskracht om ervoor te zorgen dat mensen en organisaties elkaar naar een hoger niveau tillen?
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Human Resource Management
Een klas bestaat uit ongeveer 20 studenten en krijgt een vaste docent toegewezen als mentor die met jou meekijkt naar je voortgang en eventuele knelpunten waar je tegenaan loopt. Ook de andere docenten zal je goed leren kennen. Onze docenten kennen jou bij naam en zijn altijd bereid om je te begeleiden en te ondersteunen bij je studie en persoonlijke ontwikkeling. Alle docenten hebben ruime werkervaring en weten dus goed wat Human Resource Management (HRM) in de praktijk inhoudt.
Regelmatig worden gastdocenten uitgenodigd voor specifiek onderwerpen en een groot aantal vakken (modules) betreft een écht vraagstuk van een organisatie. Uiteraard zul je dan ook uitgebreid kennismaken met dat bedrijf.
-
-
jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar ga je je verdiepen in hoe organisaties in elkaar zitten, hoe er wordt samengewerkt, ook in internationaal verband, en maak je kennis met de basisbegrippen binnen HRM, bedrijfskunde en arbeidsrecht. Je leert ook hoe data (gegevens) je kunnen helpen om onderbouwd antwoord te geven op vragen van een organisatie. Ook leren we je (door alle leerjaren heen) op een goede en kritische manier om te gaan met en gebruik te maken van generatieve AI (zoals Chat GPT). In de colleges leggen de docenten het verband met jouw belevingswereld en de praktijk om de stof zo te laten leven. Je werkt individueel en in kleine groepjes aan projecten en opdrachten om zo nog beter de stof te doorgronden. Als toets hou je soms een presentatie of maak je een verslag. Sommige modules worden afgesloten met een tentamen die je maakt achter een laptop.
Gesprekstechnieken oefenen
In het HRM-vak is communicatie erg belangrijk. Daarom oefenen we gesprekstechnieken zodat je (nog) vaardiger wordt. Als het gaat om je eigen gedrag en houding vinden we het belangrijk dat je een beschaafd brutale HRM’er wordt; iemand die op professionele wijze pro-actief en leidend is en de mens als succesfactor van het bedrijf ziet.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede jaar bouw je voort op alle kennis uit het eerste jaar. Je zoekt actief de verdieping op meerdere aspecten van het HRM-vak en krijgt nieuwe onderwerpen aangeboden.
Vakken in het tweede en derde jaarIn het tweede en derde jaar gaan we in op onderwerpen zoals duurzame inzetbaarheid, talentmanagement, toegepaste psychologie, werving & selectie en leren & ontwikkelen binnen organisaties. We gaan oefenen met het voeren van verschillende soorten gesprekken. Ook leer je meer over hoe je met data (gegevens en cijfers) standpunten kunt onderbouwen.
Praktijk en keuzemogelijkhedenIn jaar 2 loop je stage bij een bedrijf naar keuze. Zo kun je ontdekken voor wat voor soort organisatie jij later zou willen werken. Uiteraard helpen we je om een bedrijf te vinden. In jaar 3 werk je samen met medestudenten aan een grote opdracht van een organisatie. Je bezoekt het bedrijf en mensen van het bedrijf komen naar school. Zo zie je nog beter wat HRM betekent in de praktijk.
In jaar 3 ga je een minor (keuzevak) volgen. Hiervoor kies je een studieprogramma van een half jaar over een onderwerp dat jou interesseert. Het kan gaan over een HRM onderwerp maar dat hoeft niet. Er is veel keuze! Je volgt een minor bij Windesheim maar je kan hiervoor ook een half jaar bij een andere hogeschool studeren.
Studeren in het buitenlandWil je graag naar het buitenland? Daar helpen we je graag mee! We hebben afspraken met zo’n 250 hogescholen en universiteiten over de hele wereld voor het volgen van een minor.
-
Jaar 4: afstuderen
In jaar 4 richten we ons op de strategische kant van HRM: voor organisaties en haar medewerkers kijk je wat op de lange termijn op hen afkomt en hoe je daar slim op kunt inspelen. Thema’s zijn: strategische besluitvorming, beleidsontwikkeling, arbeidsrecht en performance management. In het laatste half jaar ga je aan de slag bij een organisatie. Ook deze mag je zelf kiezen. In overleg met de organisatie bepaal je welk vraagstuk dat zij hebben, jij gaat oppakken. De tijd die een opdracht kost, kan verschillen. Het afstuderen duurt in totaal 20 weken. Vanuit zowel de opleiding als de opdrachtgever krijg je een begeleider die je intensief begeleiden. Tijdens je afstuderen werk je ook (verder) aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling zodat je aan het einde een goed beeld hebt van wie je bent, wat je kunt en wat je wil op HR-gebied.
Heb je aan het eind van dit jaar alles afgerond? Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor HRM diploma op zak en je bent klaar voor de arbeidsmarkt! -
Praktijk tijdens je opleiding
Om ervaring op te doen in verschillende situaties, ga je tijdens je studie aan de slag met allerlei projecten voor echte opdrachtgevers en stages. Dat is leerzaam, goed voor je cv én leuk!
Stage
In het tweede jaar loop je stage bij een bedrijf dat je zelf uitkiest. Je werkt mee in de organisatie en gaat aan de slag met een concrete vraag over medewerkers of een organisatorische kwestie. Op basis van onderzoek en je bevindingen stel je een adviesrapport op voor deze organisatie. Zo leer je hoe je theorie kunt toepassen in de praktijk.
Comakerships
In het derde jaar voer je, samen met medestudenten, een opdracht uit bij een organisatie. Dit noemen we een comaker. In het verleden hebben onze studenten gewerkt voor onder meer KLM, Gemeente Almere, Instituut voor Beeld & Geluid, Rabobank, ING, USG People en de Politie. Voorbeelden van vraagstukken zijn:
- Ontwikkelen van een traject om medewerkers te coachen.
- Verbeteren van de online wervingsstrategie om personeel te vinden.
- Onderzoek naar de invoer van nieuw personeelsbeleid, bijvoorbeeld door het beoordelingssysteem aan te passen.
Afstuderen
Het afstuderen wordt ook comakership genoemd omdat ook dit wordt gedaan in opdracht van een organisatie. In tegenstelling tot jaar 3 werk je nu in je eentje voor een organisatie. Het afstuderen kan bijvoorbeeld bestaan uit één van de volgende opdrachten:
- Een plan ontwerpen hoe een productiebedrijf om de mentale en fysieke gezondheid van de medewerkers te bevorderen.
- Bepalen hoe een ziekenhuis medewerkers kan inzetten aan de hand van hun talenten.
- Adviseren hoe leidinggevenden meer mensgericht en effectief kunnen leidinggeven.
- Uitzoeken waarom veel medewerkers al na drie maanden ontslag nemen bij een groot havenbedrijf en adviseren hoe dat te veranderen.
- Nagaan hoe een gemeente het verzuim van medewerkers kan verminderen.
- Verbeteren van het onboardingsbeleid/proces.
- Adviseren hoe een IT-bedrijf meer mensen van verschillende culturele achtergronden kan aantrekken.
-
Rooster en vakken
De Bachelor HRM opleiding is een vierjarige fulltime studie. We proberen colleges op niet meer dan vier dagen per week te roosteren. Soms hoef je maar drie dagen per week naar school. Uiteraard moet je buiten de colleges wel nog zelf aan de slag om colleges voor te bereiden en te studeren voor tentamens.
Voor de meeste studenten is het mogelijk om naast de studie een kleine bijbaan te hebben. In jaar 2 loop je stage en in jaar 4 is er de afstudeercomaker. Dan ben je wel vijf dagen per week bezig met je studie.
Hieronder een overzicht uit het vakkenaanbod van de Bachelor HRM opleiding:Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Oriënteren op toekomstig beroep en werkveld Duurzame inzetbaarheid: verzium, re-integratie, arbeidsomstandigheden, vitaliteit, ondernemingsraad, leren & ontwikkelen, talentmanagement, gespreksvaardigheden Minor: een half jaar studeren binnen een studieprogramma naar keuze, binnen of buiten Windesheim Strategisch HRM in relatie tot organisatiedoelen Uitvoeren van een interne organisatieanalyse Werving & selecteren: de praktijk van het uitzetten van een vacature, het vinden van kandidaten en het selecteren. Uitvoeren van een sollicitatiegesprek. Stagelopen bij een organisatie op het gebied van werven en selecteren. HR analytics: complexe vraagstukken onderbouwen met data Strategische personeelsplanning Professioneel communiceren in een zakelijke context Stage bij een organisatie en meewerken aan veel verschillende HR- onderwerpen. Comaker: HR- opdracht met medestudenten bij een organisatie Technieken voor complexe gesprekken Toepassen van HR processen en instrumenten Toegepaste psychologie Arbeidsrecht, ontslagrect, sociaal recht Exploring international business Actuele HR-thema's Toepassen van arbeidsvoorwaarden Opstellen loopbaananalyse Afstudeercomaker: verschillende opdrachten bij een organisatie Handelen op basis van data-analyse Persoonlijke en professionele ontwikkeling
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding HRM
- Je doet vanaf dag 1 praktijkervaring op. Zo loop je stage en werk je aan projecten voor én met echte opdrachtgevers.
- Specialiseer je vanaf jaar 2 in een richting naar keuze, bijvoorbeeld international business, HRM-advies of HR Analytics.
- Doe een deel van je studie HRM in een ander land, zoals Engeland, Finland of Suriname.
- We leiden je op tot een beschaafd brutale HRM’er: iemand die leidend, oplettend, proactief en gedreven is en de mens als succesfactor van het bedrijf ziet.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met Human Resource Management in Almere
Benieuwd waar je straks alles leert over personeelszaken? En hoe het is om HRM in Almere te studeren? Check de video van de Campus in Almere, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag. Vanaf 2027 zal je studeren in het meest duurzame pand van Nederland. We bouwen momenteel een nieuw gebouw in het centrum! Check hier de voortgang van de bouw.
Studentenstad Almere Meelopen/proefles Opleidingsvideo bekijken(opent in nieuw tabblad) Open dag bezoeken
Na je HRM-opleiding
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van deze studie Human Resource Management.
-
-
Beroepen
De HRM opleiding is een brede opleiding: alle relevante HR onderwerpen komen uitgebreid aan bod. Je leidt de organisatie als het gaat over het aantrekken en inzetten van medewerkers. Je adviseert en ondersteunt leidinggevenden in hun rol richting medewerkers. Je bent expert voor complexe vraagstukken over (individuele) medewerkers en de organisatie. Dit sluit aan bij functies als HR-adviseur, HR-manager en HR business partner. Je kunt je ook gaan specialiseren. Mogelijkheden zijn o.a.:
- Loopbaanadviseur of carrièrecoach
- Verzuim- en re-integratie adviseur
- Veiligheid & Gezondheid adviseur
- Learning & Development specialist
- Adviseur Diversiteit en inclusie
- Adviseur Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit
- Functiewaarderingspecialist
- Digitale HRM-processen specialist
-
Werkveld
De kern van iedere organisatie wordt gevormd door de medewerkers. Dankzij productieve, innoverende medewerkers worden en blijven organisaties succesvol. Organisaties breiden uit, krimpen in en moeten vaak continue nieuwe medewerkers aantrekken. Gezorgd moet worden dat de juiste personen op de juiste plek binnen de organisatie worden ingezet en dat deze mensen duurzaam inzetbaar blijven. Medewerkers hebben wensen over het werk dat ze doen, hun ontwikkelmogelijkheden en de voorwaarden en omstandigheden waarbinnen het werk wordt uitgevoerd. Voor de HR professional betekent dit zoeken naar een goede afstemming tussen wat de organisatie nodig heeft en wat (toekomstige) medewerkers nodig hebben. Ondertussen kijkt de HR-professional naar de omgeving van de organisatie en de toekomst: welke thema’s gaan in de toekomst een rol spelen?
HR-professionals vinden werk in organisaties vanaf ongeveer 150 medewerkers. Dit kunnen commerciële of niet-commerciële organisaties zijn, zoals gemeentes of ziekenhuizen. Het werken met mensen wordt steeds complexer door meer wetgeving, nieuwe behoeften van medewerkers en maatschappelijke ontwikkelingen. De vraag naar HR-professionals zal eerder groter dan kleiner worden. Ook als het economisch minder goed zou gaan heb je als HR-professional genoeg te doen. Dankzij gespecialiseerde HR-functies kan je je loopbaan inrichten naar je eigen voorkeuren. -
Doorstuderen
De smaak te pakken na de opleiding Human Resource Management in Almere? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Human Resource Studies
- Master Recht & Arbeid
- Master Business Administration
- Master Beleid, Communicatie en Organisatiekunde
-
Baankans
86%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.560,-
bruto, op basis van 37 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop en boeken (€ 400,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
In de eerste week van het studiejaar maak je kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Gebouw de Landdrost
Hospitaaldreef 5, Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)