Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Hoe kies ik een scholing die bij me past?

Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Artikelen(opent in nieuw tabblad) / Hoe kies ik een scholing die bij me past

In deze rubriek "In gesprek met..." bespreken we om de twee maanden een interessant onderwerp met onze deskundige studiekeuze- en loopbaancoaches. Dit keer legt Erik Geerds uit waarom het verstandig is om eerst de tijd te nemen om erachter te komen waarom je wilt ontwikkelen, voordat je als een razende op zoek gaat naar een perfecte (studie)match.

"Kunt u me alstublieft vertellen welke kant ik van hieruit op moet?"
"Dat hangt voor een belangrijk deel af van waar je naartoe wilt", zei de kat.
"Het maakt me niet zoveel uit", ging Alice verder.
"Dan maakt het ook niet uit welke kant je op gaat", zei de kat.
"Zolang als ik maar ergens kom", voegde Alice er als een verklaring aan toe.
"Oh, dat zal zeker gebeuren, zei de kat", als je maar lang genoeg loopt.

Uit: “Alice in Wonderland” van Lewis A. Caroll

Misschien herken je het. Je hebt besloten dat er iets moet gebeuren in je loopbaan. Je zit voor je gevoel te lang op dezelfde stoel. Je werk is veranderd en daardoor niet meer zo leuk als voorheen. Of je bruist van energie en wilt graag iets nieuws beginnen of leren. Of je hebt zelf nog een andere variant. Als Studiekeuze- en Loopbaancoach bij hogeschool Windesheim ontmoet ik regelmatig mensen die in beweging willen komen en zich afvragen: wat moet ik dan gaan doen? Bij Windesheim gaat het dan vaak om opleidingen of cursussen. Ze hebben al verschillende opties bekeken, maar nergens slaat de vonk over. Of men komt niet eens tot opties, omdat ze door de bomen het bos niet zien of er te veel leuk is. Ik heb even voor je gecheckt, maar alleen al op Windesheim hebben we 308 opties waar je voor kunt kiezen. Dat is toch niet te doen? Dan hebben we het nog niet eens over alle mogelijkheden buiten Windesheim.

De grap is dat Alice in het korte citaat hierboven zegt dat het haar niet zoveel uitmaakt. Maar dat is vaak niet waar, heb ik gemerkt.
Wat nu als we niet bij de oplossingen beginnen, maar reden dat je in beweging komt. Jouw waarom. De Golden Circle-theorie van Simon Sinek helpt hierbij altijd geweldig. Als je niet weet waar je behoefte aan hebt of waar je vraag vandaan komt, dan kun je ook lastig bepalen wat je nodig hebt om de behoefte te bevredigen.

Daarvoor is zelfonderzoek nodig waardoor je zelfkennis krijgt. Zodra je weet wat je zoekprofiel is, dan kun je bepalen welke oplossing bij je past. Bijvoorbeeld in de vorm van een opleiding of cursus (dat is dan jouw "hoe"). Dit doen we in trajecten vaak aan de hand van de “Logische Niveaus van Verandering”. Dit is een prettiger manier van werken dan wanneer je probeert jezelf passend te maken bij een opleiding.

Dus: verander je van loopbaan, begin dan bij jezelf (en niet bij de oplossingen). En als je daar hulp bij wilt van een kat, uuuh, ik bedoel van één van de Studiekeuze- en Loopbaancoaches of je bent gewoon nieuwsgierig, check dan de pagina over hulp bij studiekeuze.